Hirdetés
. Hirdetés

Vészharangot kongatott Assange kegyetlen bánásmódja miatt felesége

|

Stella Moris szerint a WikiLeaks alapítója különösen kegyetlen bánásmódban részesült, miután az Egyesült Királyságban jóváhagyták a kiadatását az Egyesült Államoknak.

Hirdetés

Julian Assange-ot még aznap, amikor Priti Patel brit belügyminiszter jóváhagyta kiadatását az Egyesült Államoknak, levetkőztették és egy üres cellába szállították - mondta a WikiLeaks-alapító felesége, Stella Moris újságíróknak. Az 50 éves férfi egy hétvégén át ott maradt, miközben a börtönőrök átkutatták régi celláját - tette hozzá.

"A börtön állandó megaláztatás, de ami pénteken történt, azt különösen kegyetlennek éreztem" - mondta Moris, aki márciusban ment hozzá Assange-hoz, hozzátéve, hogy az őrök azt mondták a rabnak, hogy mindezt "a saját védelme érdekében" tették.

Hirdetés

Moris szerint az őrök minden olyan dolgot kerestek, amivel az illető öngyilkos lehet. Abban a csupasz cellában, ahol Assange-t elhelyezték, az őrök óránként ellenőrizték az állapotát, amíg kedden vissza nem engedték a cellájába.

A WikiLeaks alapítója jelenleg a London délkeleti részén található, szigorúan őrzött Belmarsh börtönben tartózkodik. 2019 áprilisában helyezték oda, amikor az Egyesült Királyság az Egyesült Államoknak való kiadatásáról döntött. Június 17-én Patel jóváhagyta az amerikai őrizetbe való átszállítását.

Egy brit bíróság eredetileg azzal az indokkal utasította el a kiadatási kérelmet, hogy Assange egyébként öngyilkos lehet, vagy hogy az amerikai fogvatartásban embertelen bánásmódnak lenne kitéve. Washington azonban sikeresen megfellebbezte a döntést, és biztosítékot nyújtott az Egyesült Királyságnak arra, hogy az ausztrál jogait tiszteletben tartják.

"Az, hogy bebörtönzik, miközben ez a felháborító kiadatás folyik, önmagában is súlyos igazságtalanság. Mindezzel foglalkoznia kell, miközben fel kell készülnie a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott összetett fellebbezésre" - mondta Moris. Assange-nak még mindig joga van fellebbezni a döntés ellen június 17-től számított 14 napon belül.

"Az ilyesmi soha nem válik elviselhetőbbé. Bármelyik ember megalázónak találná. Julian lelki terhelése már így is óriási, hogy fel kell dolgoznia azt, ami lényegében egy halálos ítélet" - mondta Moris, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak való kiadatás "arra késztetné, hogy öngyilkos legyen".

Ez nem valami "szokásos vita a mentális egészségről" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "arról beszélünk, hogy egy embert arra késztetünk, hogy öngyilkos legyen".

Moris, akinek két gyermeke van Assange-tól, megfogadta, hogy "minden rendelkezésre álló utat" és "minden ébren töltött órát felhasznál, hogy Julianért harcoljon, amíg szabadon nem engedik". John Rees, a hatóságok Assange szabadon bocsátását célzó kampány egyik vezető tagja szintén "törvénytelennek" bélyegezte Patel döntését, és azt mondta, hogy a WikiLeaks-alapító támogatóinak "meg kell duplázniuk erőfeszítéseiket a kiadatás megállítása érdekében".

A brit belügyminisztérium a múlt héten közölte, hogy a brit bíróságok "nem állapították meg, hogy Assange kiadatása elnyomó, igazságtalan vagy az eljárással való visszaélés lenne", hozzátéve, hogy szerintük is tiszteletben tartják a jogait.

Assange 2010 óta célpontja az Egyesült Államoknak, amikor a WikiLeaks közzétette a külügyminisztérium táviratainak és a Pentagon dokumentumainak egy halmazát, amelyek az amerikai erők által Afganisztánban és Irakban elkövetett állítólagos háborús bűnöket mutatták be. Azóta azzal vádolják, hogy megpróbálta feltörni a Pentagon számítógépeit, és az amerikai kémkedési törvény alapján vádat emeltek ellene a WikiLeaks által közzétett titkos anyagok miatt. Ha kiadják az Egyesült Államoknak, akár 175 évet is kaphat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.