Hirdetés
. Hirdetés

7 dolog, amit tegyen meg, mielőtt elveszti a laptopját

|

Igazi barát a minden szükséges programmal és eszközzel felszerelt hordozható PC, érdemes felkészülni tehát arra az esetre, ha elveszítjük hűséges társunkat.

Hirdetés

Bárhol és bármikor biztosítja a kapcsolattartás, a hatékony munkavégzés és a kikapcsolódás lehetőségét egy jól felszerelt laptop, ugyanakkor hatalmas kockázatot is jelent a használata, hiszen esetleges ellopása vagy elvesztése esetén illetéktelenek jutnak hozzá összes féltve őrzött kincsünkhöz. Márpedig ez a sajnálatos esemény igen gyakran megtörténik, egy felmérés szerint világszerte 53 másodpercenként elveszik egy hordozható PC.

Hirdetés

A kockázatok elkerülésére, a problémák megelőzésére és a már megtörtént baj okozta károk enyhítésére mindenképpen érdemes megtenni az alábbi óvintézkedéseket.
   
1. Védjük az eszközt jelszóval vagy biometrikus azonosítással
Ez a lépés megvédi adatainkat a technikailag nem túl tájékozott kíváncsiskodóktól, a képzettebb tolvajokat azonban nem riasztja el: ha szükséges, ők gond nélkül kiszerelik a laptopból a merevlemez-meghajtót annak érdekében, hogy hozzáférjenek a rajta tárolt információkhoz. A jelszavas védelmet úgy állítsuk be, hogy bekapcsolódjon, ha a laptop alvó állapotba kerül, illetve ha elindul a képernyőkímélő.

2. Titkosítsuk a merevlemezt
Ez már a rafináltabb kiberbűnözőket is megoldhatatlan feladat elé állítja. A teljes merevlemez titkosítása a Windows 7 Ultimate és Enterprise, valamint a Windows 8.1 és a Windows 10 Pro és Enterprise kiadásaiban elérhető BitLocker funkcióval valósítható meg. A szolgáltatás által adott visszaállító kulcsot - erre a fájlra akkor lehet szükség, ha elfelejtjük a jelszót vagy a laptop működésképtelenné válik - semmi esetre se a gépen, hanem más, biztonságos helyen tároljuk.

3. Titkosítsuk a hordozható meghajtóinkat és USB-memóriánkat is
Ha már belekezdtünk a titkosításba, ne feledkezzünk meg azokról a hordozható adattárolókról sem, amelyeket laptopunkkal együtt szoktunk szállítani, mivel ezek is tartalmazhatnak olyan dokumentumokat, amelyeket semmi esetre sem szeretnénk másokkal megosztani.


4. Készítsünk tartalék másolatot a laptopon tárolt adatokról
Bármi is történjék hordozható gépünkkel (elveszítjük, ellopják, tönkremegy a merevlemeze), a biztonságos helyen tárolt tartalékmásolatról bármikor visszaállíthatjuk pótolhatatlan dokumentumainkat. Sőt, a teljes rendszert is, mivel a backup szoftverek a teljes konfigurációt és az összes beállítást elmentik számunkra.

5. Térjünk át egy felhő- vagy szerveralapú levelezőrendszerre
Ha nem a gépünkön tároljuk az e-maileket, hanem a felhőben vagy egy kiszolgálógépen, a laptopunk elvesztése esetén is bármikor hozzáférhetünk levelezésünkhöz, ráadásul így biztosan nem kerülhet illetéktelen kezekbe.

6. Használjunk fizikai zárat
Jó szolgálatot tehet egy laptopzár értékes hordozható eszközünk ellopásának megakadályozására olyan esetekben, amikor őrizetlenül kell hagynunk PC-kent zárt, de mások által is elérhető helyeken, például egy hotelszobában.

7. Vegyünk igénybe távoli nyomon követést és adattörlést lehetővé tevő szolgáltatást
Erre szakosodott szoftverek és szolgáltatók segítségével meghatározhatjuk eltűnt vagy ellopott laptopunk földrajzi helyét, figyelmeztetést küldhetünk a gépre, valamint kezdeményezhetjük a rajta tárolt adatok nyom nélküli törlését, hogy semmiképpen se kerüljenek idegenek kezébe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.