Hirdetés
. Hirdetés

Megvádolta az Egyesült Államok a kínai Huaweit

|

Növekvő feszültség a Washington és Peking közötti kereskedelmi tárgyalások előtt.

Hirdetés

Megvádolta az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma a Huaweit és annak pénzügyi vezetőjét, Meng Van-csout azzal, hogy a világ legnagyobb telekommunikációs berendezés gyártója megszegte az Irán elleni amerikai szankciókat, mivel titokban egy leányvállalaton keresztül kereskedett Teheránnal 2012-ben és 2013-ban.

Egy másik, külön kezelt ügyben pedig azt állítja az igazságügyi minisztérium, hogy a Huawei robottechnológiát lopott el az amerikai T-Mobile-tól, amire a kínai óriáscég úgy reagált, hogy még 2017-ben rendezték vitájukat az amerikai vállalattal.

Hirdetés

Menget, a Huawei alapítójának a lányát decemberben tartóztatták le Kanadában, jelenleg folyik az amerikai kiadatási kérelem elbírálása.

Peking és Washington magas szintű tárgyalásokat folytat a héten a világ két legnagyobb gazdasága közötti kereskedelmi ellentétek elsimítása érdekében. Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a Huawei megvádolásának nincs köze a kereskedelmi tárgyalásokhoz.

Az amerikai hatóságok vádja szerint Meng vezető szerepet játszott abban, hogy egy leányvállalatot használtak az Iránnal való kereskedéshez, megszegve ezzel a Teherán elleni amerikai szankciókat. Meng azt állítja, ártatlan az ügyben, a Huawei pedig nem kommentálta a pénzügyi vezető ellen hétfőn bejelentett vádakat.

Trump amerikai elnök decemberben azt mondta, hogy beavatkozik az ügybe, ha nemzetbiztonsági érdekek azt kívánják, vagy ha ezzel elősegíti a Kínával kötendő kereskedelmi egyezmény megszületését.

A Trump adminisztráció meg akarja akadályozni, hogy az amerikai cégek Huawei gyártmányú hálózati kommunikációs eszközöket vásároljanak, és nyomást gyakorol a szövetséges országokra, hogy azok is blokkolják a kínai vállalat termékeit. A Huawei alapítója, Zsen Cseng-fej tagadja, hogy vállalata termékeit a kínai kormány kémkedésre használhatná.

Christopher Wray, az FBI igazgatója szerint a Huawei komoly és tartós akciókat hajt végre az amerikai vállalatok és pénzügyi intézmények kihasználására, s a kínai cég fenyegetést jelent a szabad és tisztességes globális piacra. Wray-t aggodalommal tölti el, hogy Huawei berendezések találhatók az amerikai telekommunikációs hálózatokban. Ez ugyanis lehetőséget nyújt egy külföldi kormány számára, hogy rosszindulatúan módosítsa vagy ellopja a továbbított információkat, észrevétlenül kémkedést folytasson, vagy nyomást gyakoroljon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.