Hirdetés
. Hirdetés

Nagy blokkolásba kezd a Microsoft

|

Hadat üzen az Edge böngészőben a kéretlen hirdetéseknek és a kriptobányász programoknak a szoftvergyártó óriás.

Hirdetés

Az Edge böngésző legújabb változatában a Microsoft megkezdi a kéretlen hirdetések, a bitcoint bányászó programok és más, a webről letöltött programokhoz csatolt nem kívánt alkalmazások blokkolását.

Hirdetés

Az Edge 80-as verziószámú kiadásában a Beállítások menü Adatvédelem és szolgáltatások oldalán a Szolgáltatások részben találjuk a Vélhetően nemkívánatos alkalmazások letiltása lehetőséget, amely együttműködik a Windows operációs rendszer Microsoft Defender programjának SmartScreen funkciójával a Microsoft által potenciálisan nemkívánt alkalmazásoknak nevezett szotverek detektálásában. A szoftvergyártó ezen az oldalon részletezi, hogy mit tekint potenciálisan nemkívánt alkalmazásnak.

Ha bekapcsoljuk a funkciót (alapértelmezésben nem aktív), az Edge alaphelyzetben blokkolni fogja ezeket az alkalmazásokat, de lehetőségünk van a Microsoft döntésének felülbírálására, vagyis az app letöltésére és telepítésére.

Az új lehetőséggel megváltozik a Windows beépített védelmének célja: eddig a Microsoft elsősorban a malware-ekre fókuszált, márpedig a potenciálisan nemkívánt alkalmazások nem minősülnek a szoftvergyártó definíciója szerint rosszindulatú programnak. A kéretlen hirdetések és a kriptobányász programok nem feltétlenül ártalmasak a számítógépre, legfeljebb lelassítják a működését. Bár az is igaz, hogy a bányászat által okozott folyamatos túlterhelés és túlmelegedés idő előtt tönkreteheti a hűtőventillátort, a processzort és a grafikus kártyát. Ugyanakkor egyes antivírus programok képesek azonosítani és blokkolni a kriptobányász alkalmazásokat.

A Microsoft új szolgáltatása most megkísérli blokkolni azokat a társított kéretlen appokat is, amelyeket az egyébként ártalmatlan, legális programokhoz fűznek hozzá a hackerek.

Ha az Edge egy potenciálisan nemkívánt alkalmazást észlel, egy figyelmeztetést jelenít meg. Ezt követően lehetőségünk van az app blokkolására, vagy pedig a Microsoft döntését felülbírálva engedélyezhetjük annak letöltését. A szoftvergyártó később figyelembe veszi ezt az appok minősítésénél.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.