Hirdetés
. Hirdetés

Nagyon megsínyli a PC-piac a koronavírust

|

Az asztali gépeket, laptopokat, munkaállomásokat és tableteket magában foglaló PC-piac hatalmas, 9 százalékos csökkenést lesz kénytelen elkönyvelni az előző évhez képest az év egészét tekintve, részben a koronavírus-járvány miatt.

Hirdetés

A veszélyes kórokozón kívül egy másik komoly tényező játszik ebben a szerepet, nevezetesen a Windows 7-ről a Windows 10-re való tavaly év végi nagy volumenű áttérés, olvashatjuk az IDC piackutató cég jelentésében. 

Hirdetés

Ez a két tényező várhatóan a szállítások 8,2 százalékos csökkenését okozza az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg a második negyedévben 12,7 százalékos visszaesésre számíthatunk. Némi javulás következhet be a második félévben, de a piac továbbra is csökkenő tendenciát mutat majd.

Linn Huang kutatási alelnök szerint a jelenleg tapasztalható állapotok már jelentős hatást gyakoroltak az ellátási láncra, és az év közepén elkezdődő felépülés lassú lesz.

"Már majdnem egy hónapos termelést feladtunk, figyelembe véve a holdújév szünetének kéthetes meghosszabbítását, és arra számítunk, hogy a kínai ellátási lánc helyreállítása hosszú ideig tart majd, májusig is eltarthat a munkaerő lassú visszatérése az érintett térségekben lévő gyárakba."- mondta Huang.

Az érintett régiókból származnak olyan fontos alkatrészek, mint a panelek, érintésérzékelők és nyomtatott áramkörök, ami még a második negyedévben is ellátási hiányt fog okozni.

Jitesh Ubrani, az IDC-féle Worldwide Mobile Device Trackers kutatási igazgatója szerint nem kétséges, hogy 2020 egy komoly kihívásokkal teli év lesz, igen alacsony gyártás szintekkel és logisztikai problémákkal.

A gyárak leállítása miatt kiesett bérek és az életminőség általános romlása miatt még nagyobb lesz a visszaesés, mivel ezek rendkívül negatívan hatnak a keresletre.

Ha 2020-ban sikerül megfékezni a koronavírus terjedését, kis növekedésre lehet majd számítani a PC-piacon 2021-ben, köszönhetően főként a vékony és könnyű laptopok, a leválasztható tabletek és az átalakítható laptopok eladásainak. Ugyancsak segítheti a visszarendeződést a játékra szánt és mobilkapcsolattal rendelkező számítógépek és tabletek iránt megnövekedő igény.

Ami a hosszú távú kilátásokat illeti, az ötéves előrejelzés némileg pozitív: a szállítások 2024-re 377,2 millióra nőhetnek, ami 0,2 százalékos éves növekedésnek felel meg.

A Canalys piackutató cég még borúlátóbb a PC-piac idei alakulását illetően, ők már az idei első negyedévre is 20 százalékos visszaesést valószínűsítenek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.