Hirdetés
. Hirdetés

Odavág az orosz IT-szektornak az informatikusok ilyen szintű korlátozása

|

A törvényhozók állítólag a közeljövőben akarják bevezetni a külföldről történő munkavégzés korlátozását.

Hirdetés

Friss médiajelentések szerint olyan törvénytervezet készül Oroszországban, ami megtiltaná az informatikában foglalkoztatottaknak, hogy külföldre utazzanak és onnan dolgozzanak.

Moszkvának nem kellene utazási tilalmat bevezetnie az informatikai szakemberekre - jelentette ki a héten Makszut Sadajev, az orosz digitális fejlesztési, kommunikációs és tömegmédiaügyi minisztérium vezetője. A minisztérium úgy véli, hogy az ilyen korlátozások károsak az iparágra nézve - hangsúlyozta.

"Úgy véljük, hogy bármilyen korlátozás szükségtelen" - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy "a jelenlegi körülmények között még káros is lehet". Ehelyett gazdasági programokra van szükség, hogy az oroszokat arra ösztönözzék, hogy hazájukban maradjanak és onnan dolgozzanak - tette hozzá.

Hirdetés

"Azok, akik elhagyták Oroszországot, jöjjenek és dolgozzanak kényelmesen, vagy csak folytassák a munkát az orosz vállalatoknál onnan, ahol vannak" - magyarázta Sadajev.

"A teljes tilalom bevezetése [a külföldről történő távmunkára vonatkozóan] csökkentheti a digitális platformok és megoldások fejlődési ütemét, negatívan befolyásolva azok versenyképességét" - áll a kommunikációs minisztérium Telegram-bejegyzésében.

Az RTVI médiaorgánum Andrej Klicsasz orosz politikusra hivatkozva arról számolt be, hogy a tilalmat "a közeljövőben" bevezethetik az Állami Dumában. Egyes hírügynökségek szerint a tilalmat az év végéig jóváhagyhatják, azonban eddig egyetlen törvényjavaslatot sem terjesztettek a törvényhozók elé.

A Forbes szeptemberben arról számolt be, hogy az orosz informatikusok mintegy 6%-a hagyta el hazáját. Más médiumok a Moszkva és Kijev közötti konfliktussal hozták összefüggésbe az "elvándorlást". A Ventra HR által végzett és a Forbes által idézett felmérés azonban azt mutatja, hogy a távozók többsége 2022 előtt hagyta hátra szülőhazáját.

Az orosz IT-szakemberek további 6%-a a Ventrának elmondta, hogy az ország más régióiba költözött, míg 25%-uk azt mondta, hogy gondolkodik az áthelyeztetésén.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.