Hirdetés
. Hirdetés

Újabb nagyon érdekes infók a Windows 10X-ről

|

Igazi meglepetésekkel szolgált fejlesztői konferenciáján a Microsoft.

Hirdetés

A héten megrendezett fejlesztői konferenciáján további részleteket árult el fejlesztés alatt álló Windows 10X operációs rendszeréről a Microsoft, egyúttal a fejlesztők rendelkezésére bocsátotta Windows 10X emulátorát, amelynek segítségével appokat készíthetnek a szoftverhez.

Hirdetés

A kifejezetten a kétképernyős, kihajtható eszközökre szánt Windows 10X háromféle módon használja a speciális elrendezés előnyeit: az appokat két képernyőn jeleníti meg; mindegyik képernyőn egy külön appot jelenít meg; vagy eltérő appokat jelenít meg az egyes képernyőkön, de a két app kommunikálhat egymással. Kevin Gallo, a Windows Developer Platform részleg vállalati alelnöke szerint alapértelmezésben az appok egy képernyőn nyílnak meg. Ha például egy üzletet keresünk az egyik képernyőn megjelenített Edge böngészőben, és rábökünk az ujjunkkal a térképre, az utóbbi a másik képernyőn fog megjelenni.

Megnövelt biztonság
Ami a biztonságot illeti, a Windows 10X-et zárolt rendszerként fejlesztik, ami azt jelenti, hogy csak a megbízhatónak minősített alkalmazások futhatnak alatta. Ugyanakkor nincs arról szó, hogy csak a Microsoft áruházból tölthetünk le appokat, ha egy alkalmazás megbízható, telepíthetjük weboldalakról, USB-memóriáról vagy más helyről is.

Mivel kizárólag aláírt és megbízható appokat lehet futtatni, a Microsoft szerint nem lesz szükség antivírus programokra, ami jó hatással lesz az eszközök teljesítményére, mivel felszabadulnak a biztonsági szoftverek által lekötött erőforrások.

Sokkal gyorsabb frissítések
További hatalmas előrelépés, hogy Andrew Clinick, a Microsoft programmenedzsere szerint  a Windows 10X esetében a funkciófrissítések nem tartanak tovább 90 másodpercnél. Ez egyrészt úgy érhető el, hogy a folyamat a háttérben zajlik. Másrészt pedig azzal a trükkel, hogy a frissített rendszert egy külön szoftverpéldányként töltik le az eszközre. A régi operációs rendszer az előtérben fut, miközben a háttérben letöltődik az új verzió, majd az újraindítás egyszerűen kicseréli a kettőt.

Változik az alkalmazások frissítésének módja is. John Vintzel, a Microsoft vezető programmenedzsere az új MSIX app csomagoló konténer előnyei között említette meg, hogy a konténer tartalmazza az appok összes erőforrásait, mindegyiket egy egyedi szoftver hash-sel. Háromféle konténer lesz a rendszerben: natív konténerek az UWP appokhoz, amelyekre a legjobb teljesítmény és a leginkább energiatakarékos működés jellemző; az MSIX konténerek kompatibiltást kínálnak a meglévő alkalmazásokkal; valamint az új Win32 konténer.

Amikor egy új appot letöltünk, az összes komponens hash-ét összehasonlítja a rendszer a frissítésével. Ha egy adott összetevő nem változott, az nem töltődik le. De a még a letöltött komponenseknek is csak azon blokkjai lesznek a háttérben telepítve, amelyek módosultak. Ugyanezt a megközelítést alkalmazzák a Windows 10X frissítésekor is. Csak a módosult komponensek töltődnek le.

Lelassulásmentes működés
A Windows 10X alatt futó UWP alkalmazások csak bizonyos könyvtárakhoz férhetnek hozzá. Az appok interakcióba lépnek az operációs rendszerrel, de csak meghatározott API-kon keresztül, így Clinick szerint nem lesz szükség a regisztrációs adatbázis szerkesztgetésére és tisztogatására az operációs rendszer optimalizálása érdekében.

A cél az operációs rendszer fokozatos lelassulásának elkerülése. Clinick az ígéri, hogy a Windows 10X-et futtató eszközök teljes élettartamuk alatt olyan teljesítményt nyújtanak majd, mint használatba vételük első napján.

Most pedig nézzük, hogyan kezeli a Windows 10X a régebbi, Win32-es programokat, amelyek legtöbbjét támogatni fogja a rendszer, méghozzá egyfajta virtualizációval.

A Windows 10X alatt minden alkalmazás saját konténerében fut, ezzel védik meg az operációs rendszert a rosszindulatú programoktól. Azonban a Win32 konténer ezektől külön futtatja a Win32-es kódokat. Az MSIX konténerek is a Win32 konténeren belül futnak. A Win32 konténeren belül fut az összes régi Win32-es program. Van hagyományos windowsos könyvtárfa, saját kernel, vezérlők és rendszerleíró adatbázis.

A Win32 konténer voltaképpen egy virtuális gép, de nagyobb integráció és alacsonyabb látencia jellemző rá, mint egy virtuális gépre, és több erőforráshoz fér hozzá a Windows 10X rendszerben. Ennek köszönhetően Peter Torr Microsoft programmenedzser szerint nagyobb összteljesítményt nyújt. Ha pedig nincs futtatandó Win32-es program, teljes egészében inaktiválja magát.

Bár az összes szokásos PC hardver - egér, billentyűzet, nyomtató stb. - működni fog a Windows 10X alatt, a Microsoft szerint lesznek korlátozások a nem szabványos hardverek és az appok által telepített vezérlők esetében.

Sok minden kiderült a héten az új operációs rendszerrel kapcsolatban: a Windows 10X számos olyan új szolgáltatást ígér, amelyet szívesen vennénk a "hagyományos" Windows 10 esetében is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.