Egyre hatékonyabb bénító támadások cégek ellen

A tavalyi év leghosszabb DDoS támadása 371 órán (15,5 napon) keresztül tartott.

A Kaspersky Lab közzétette a 2015 negyedik negyedévére vonatkozó DDoS Intelligence jelentését. Az időszakban a kiberbűnözők többféle malware családból származó botok segítségével indítottak támadást. A harmadik negyedévben az ilyen összetett támadások aránya 0,7 százalék volt, míg az év utolsó három hónapjában elérte a 2,5 százlékot. A Linux botok népszerűsége is tovább növekedett: 45,6 százalékról 54,8 százalékra nőtt az arányuk az összes regisztrált DDoS támadás között a negyedik negyedévben.

A negyedik negyedévben megfigyelt további tendenciák között voltak azok a DDoS incidensek, amelyek egy harmadik fél konfigurációjában lévő hiányosságok kihasználásával erősítették a támadást. Különösen a negyedik negyedévben volt észlelhető, hogy a kiberbűnözők forgalmat küldenek a megcélzott oldalakra NetBIOS szerverek, dinamikus portok által összekötött domain vezérlő RPC szolgáltatások és WD Sentinel licenc szerverek segítségével. A támadók továbbra is használják az IoT eszközöket - például, a kutatók mintegy 900 olyan CCTV kamerát azonosítottak szerte a világon, amelyekből botnetet alakítottak ki DDoS támadások végrehajtásához.

egyre_hatekonyabb_benito_tamadasok_cegek_ellen_screenshot_20160203153515_1_nfh.png
Nagyításhoz kattintson a képre.

A Kaspersky Lab kutatói ugyancsak felfedeztek egy új típusú támadást a webes erőforrások ellen, amelyet a WorldPress tartalomkezelő rendszer (CMS) segítségével hajtottak végre. Ez tartalmazott egy JavaScript kódot, amelyet beinjektáltak a webes erőforrásokba, és a kód a felhasználó böngészőjének nevében megcímezte a célba vett erőforrásokat. Egy ilyen DDoS támadás ereje elérte a 400 Mbit/s-ot, és a támadás 10 órán keresztül tartott. A támadók egy, a WordPress-t futtató feltört webes alkalmazást használtak, továbbá egy titkosított HTTPS kapcsolattal akadályozták meg az erőforrás tulajdonosa által esetlegesen alkalmazott forgalomszűrést.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Elindult az Amazon zenestreamelője »