Mobiltöltés falból sugárzó energiával

Az új, vezeték nélküli technológiát a Disney Research fejlesztette ki, és először a Disney vidámparkjaiban fogják használni.

A Disney Research olyan vezeték nélküli mobiltöltő eljárást dolgozott ki, amelynek segítéségével a cég vidámparkjaiban a látogatók kísérői szabadon mozoghatnak, miközben mobiljaik folyamatosan töltődnek.

A kvázistatikus üregrezonancia (QSCR) névre hallgató módszer lehetővé teszi, hogy a különböző helyiségek mágneses mezőt generáljanak, ami akár több kilowatt energiát is biztonságosan tud továbbítani a közeli eszközökbe.

Nem a Disney Research az első, aki vezeték nélküli töltési technikán dolgozik. Az Ossia és az Energous olyan, 4,5 méternél nagyobb hatótávolságú megoldást mutatott be, melynek működési elve a vezeték nélküli routerekére hasonlít: az energiaforrás rádiófrekvenciás jeleket ad le, amit a hordható eszközök, mobilok vesznek.

falbol_sugarzo_energiaval_is_toltheto_a_mobil_screenshot_20170224114101_1_nfh.jpg
Az új eljárás 40-90 százalékos hatékonysággal működik

A Disney Research mágneses rezonátortekercset használ a mezők kisugárzására. A bemutatón, amely egy 4,8x4,8x2,25 méteres, alumíniumtartalmú festékkel kifestett szobában zajlott, 40-90 százalékos hatékonysággal jutatták el a vevőhöz az energiát. Új technikájukkal akár 1900 watt is simán továbbítható.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Új trükköt tanul a Bluetooth »