Robotautók versenye a Műegyetemen

A megmérettetés célja, hogy a mesterképzésben résztvevő hallgatók ne csak elméleti ismereteket sajátítsanak el, hanem azt alkalmazó gyakorlati tudásra is szert tegyenek.

A szombati RobonAUT 2016 rendezvényen önállóan működő robotautók versenyeznek egymással, amelyeknek emberi beavatkozás nélkül kell végighaladniuk egy gyorsasági és egy akadálypályán, útjuk során a legtöbb részfeladatot teljesítve. A RobonAUT a BME VIK mesterképzésében részt vevő villamosmérnök és mechatronikus hallgatók számára kiírt robotépítő verseny.

Tizenhárom csapat indul, saját építésű autókkal, számukra a pálya elrendezése előre nem, de elemei - adott rádójelre történő indulás, helyes irányba fordulás egy forgóasztalon, párhuzamos parkolás, utánfutó felvétele és letétele parkolóban, határátkelő, billenő hídon való áthaladás - ismertek  a résztvevők számára. Verseny közben semmilyen kommunikáció nem megengedett a robot és a külvilág között. A verseny egyes fordulói között a robotok szoftverének módosítására lehetőség nyílik. A nézők az autókra szerelt kamera segítségével a hatalmas kijelzőfalon és az interneten valós időben tudják követni az eseményeket a robotok szemszögéből is.

robotautok_kuzdelme_a_muegyetemen_screenshot_20160218132325_1_nfh.jpg
Nagyításhoz kattintson a képre.


A verseny nem titkolt célja, hogy a mesterképzésben résztvevő hallgatók ne csak elméleti ismereteket sajátítsanak el, hanem azt alkalmazó gyakorlati tudásra is szert tegyenek, mutassák meg, hogy mire képes 2016-ban egy magyar mérnökhallgató a BME-n. A versenyző csapatok munkáját a tanszék doktoranduszai és oktatói közül kikerülő mentorok kísérték figyelemmel az elmúlt hónapokban.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Ezt tudja az USB 3.2 »