Hirdetés
. Hirdetés

Lenovo - Munkaeszközök intelligenciával

|

A modern munkavégzést mesterséges intelligenciával segítő eszközöket és megoldásokat mutatott be a Lenovo a CES 2024-en. A kiállításon többek között mini AI PC, szoftveresen is hibrid, szénsemleges laptop és szabad szemmel látható 3D képet előállító kijelző premierezett.

Hirdetés

A cikk a ComputerTrends magazin 2024. február 14-ei lapszámában jelent meg.

Negyvennél több terméket jelentett be összességében a mesterséges intelligenciát mindenkihez eljuttató AI for All portfóliójában a Lenovo a januárban Las Vegasban megtartott CES 2024 technológiai kiállításon és konferencián. Innovatív megoldásokat felvonultató, folyamatosan bővülő kínálatában a gyártó a lakossági piacra szánt személyi számítógépei mellett legújabb professzionális PC-it, a ThinkBook, ThinkPad és ThinkCentre termékcsaládokban megjelenő friss laptopjait és asztali modelljeit is bemutatta.

A modern munkavégzés termelékenységét, kreativitását és hatékonyságát növelő, hamarosan piacra kerülő újdonságok között debütáltak a Motorola AI új képfelismerő képességei is, további szoftveralkalmazásokkal és eszközkiegészítőkkel együtt, de a kiállítás közönsége a Lenovo olyan jövőbe mutató terméktanulmányaival és fejlesztéseivel is találkozhatott, mint az energiatermelő egér és billentyűzet, vagy például a színváltó laptop burkolat.

Okos gépek a körkörös gazdaságban

Kis- és középvállalatoknak ajánlja most bemutatott ThinkBook laptopjait és ThinkCentre neo asztali gépeit, valamint a hozzájuk fejlesztett AI PC képességeket és kiegészítőket a Lenovo. A ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid, miként neve is utal rá, laptop alaprendszerből és tabletből felépülő rugalmas, hibrid megoldás. A felhasználó a kettővel egyszerre vagy egymástól függetlenül is dolgozhat, így zökkenőmentesen válthat többféle formátum és üzemmód között. A megoldás különlegessége, hogy a gép nemcsak hardveresen, hanem szoftveresen is hibrid, a külső kijelzőhöz is csatlakoztatható alaprendszeren a Windows 11, míg a laptop kijelzőjeként is használható, Qualcomm processzoros tableten az Android operációs rendszer fut.

A ThinkBook 13x Gen 4 az Intel Evo platformjára épül, a Core Ultra processzorok nagy teljesítményét rendkívül hosszú, akár 21 órás akkumulátoros üzemidővel ötvözi, a Microsoft digitális asszisztensének gyors eléréséhez külön Copilot billentyűt kínál, és a Lenovo első - vonatkozó nemzetközi szabványok szerint tanúsított - szénsemleges laptopjaként kerül piacra.

Intel Core Ultra processzoros a ThinkBook 14 i Gen 6+ laptop is, amely 3K felbontású kijelzőt kapott, és a Lenovo mesterséges intelligenciával támogatott funkciókat meghajtó LA3 AI chipje mellett egy külön portot is tartalmaz. Utóbbi 64 Gbps adatátviteli sebességű kapcsolatot biztosít a szintén új ThinkBook Graphics Extension (TGX) dokkhoz. A külső egység az NVIDIA GeForce RTX asztali grafikus processzoraival ad további számítási teljesítményt az AI alapú alkalmazásokhoz.

Hasonló kiépítésű a 16:9-es kijelzővel ellátott ThinkBook 16p Gen 5-ös laptop is, amellyel - a ThinkBook 13x Gen 4-es modellhez hasonlóan - az ugyancsak most bejelentett Magic Bay Studio is használható. A kijelző felső peremére csatlakoztatható kiegészítő 4k felbontású kamerát és csúcstechnológiás hangrendszert rejt magában. A konferenciahívások és webinárok mindenkor kimagasló kép- és hangminőségéről a hardvert vezérlő mesterséges intelligencia gondoskodik, mondta a gyártó.

A ThinkCentre neo Ultra egy parányi méretű - körülbelül 20*20*10 centiméteres - asztali AI PC-ként mutatkozott be, amelyben az Intel vPro Enterprise platformjára épülő Core i9 processzor mellett NVIDIA GeForce RTX 4060 GPU, a gépi tanulás algoritmusait futtató NPU kártya, 64 gigabájt DDR5 RAM és 4 terabájtig bővíthető SSD meghajtó kapott helyet, a nagy sebességű hálózati eléréshez pedig a felhasználók Wi-Fi 7-es routert is választhatnak. A szintén új ThinkCentre neo 50a Gen 5 asztali modellek all-in-one formátumban, 27 vagy 24 colos kijelzőbe építve kínálnak ehhez hasonló képességeket.

A ThinkBook laptopok és ThinkCentre neo asztali gépek az idei év első és második negyedében jelennek meg a piacon, a Magic Bay Studio forgalmazása pedig várhatóan áprilisban indul.

Idén márciustól válnak elérhetővé a Lenovo új, tizenkettedik generációs ThinkPad X1 Carbon és kilencedik generációs ThinkPad X1 2-in-1 professzionális laptopjai, amelyek szintén az Intel Evo platformjára épülnek, és a Core Ultra processzorok mellett különféle konfigurációkban rendelhető GPU-kkal és NPU-kkal gondoskodnak a mesterséges intelligenciára épülő képességek és alkalmazások, közöttük a Windows 11 részét alkotó Copilot dedikált támogatásáról. A laptopok maguk is számos AI alapú funkcióval optimalizálják a teljesítményt és az energiahatékonyságot, valamint növelik a biztonságot - többek között észlelik a külső fényviszonyok változását és felhasználójuk jelenlétét, és ennek megfelelően változtatják a kijelző fényerejét, zárolják, alvó üzemmódba helyezik, illetve felébresztik a rendszert. Billentyűzetükön több billentyű kitapintható jelzést kapott, és immár üvegfelületű TouchPad is választható hozzájuk, amely haptikus visszajelzést ad a felhasználónak.

A nagyobb fenntarthatóság érdekében az új ThinkPad X1 modellek burkolata még több újrahasznosított műanyag, valamint repülőgépek szárnyából kinyert, karbonszálas anyag felhasználásával, műanyagmentes csomagolásuk pedig bambuszból és cukornádból készül. A laptopokhoz a vállalatok a Lenovo Device Intelligence (LDI) megoldáscsomagját is megrendelhetik, amely számos eszközzel, valamint menedzselt szolgáltatással is segíti az IT-osztályt az eszközök teljesítményét és a felhasználói élményt befolyásoló problémák diagnosztizálásában és elhárításában, illetve előrejelzésében és elkerülésében. A Lenovo egyúttal hibrid felhős portfólióját is újgenerációs Intel Xeon Scalable processzorokra épülő platformmal és professzionális AI szolgáltatásokkal bővítette, amelyekkel az alapmodellek nyilvános és magánfelhős építésében és futtatásában segíti a szervezeteket.

Szembe néz a 3D monitor

Egyes piacokon már februárban, e sorok közzétételével egy időben megjelenik a Lenovo ThinkVision 27 3D monitora, amely speciális szemüveg használata nélkül látható háromdimenziós képet jelenít meg. A hatás eléréséhez a 27 colos képátlójú monitor két, egymástól független képet jelenít meg a felhasználó jobb és bal szeme előtt. A képek két, egymástól kissé eltérő szögből mutatják a tárgyat, ami - a 99 százalékos DCI-P3 és Adobe RGB színhűséggel, a valós idejű szemkövetéssel és a pixelek felett elhelyezett, kapcsolható lentikuláris lencsék technológiájával együtt - természetesnek ható 3D látványt eredményez. A felhasználók munkáját a 3D Explorer továbbfejlesztett, intuitív kezelőfelülete, valamint beépített alkalmazások sora teszi könnyebbé. A Design Engine dimenzióközi képességeinek köszönhetően a mérnökök, a tervezők, a művészek és más szerepkörökben dolgozó szakemberek 2D-ben készített munkáikat vagy készülő terveiket valós időben 3D-s képekké és videókká alakíthatják, így a kétdimenziós felületen végzett változtatásaik hatását is azonnal ellenőrizhetik három dimenzióban.

A Lenovóhoz tartozó Motorola az üzleti PC-khez és mobil eszközökhöz készült MotoTalk feladatkezelő platform új AI képességeit demózta Las Vegasban. Az eszközök kamerájával, valamint a platform képfelismerő és útvonaltervező funkciójával a kereskedelem, a logisztika, valamint a terepi szolgáltatások területén dolgozó alkalmazottak is növelhetik hatékonyságukat. Az Image Recognition például egyetlen "kamerapillantással" beazonosítja és megszámolja a raktár vagy az eladótér polcain lévő cikkeket, a Route Planning pedig nemcsak időre és távolságra, hanem értékesítési lehetőségre is optimalizálja a napi útvonalat, emellett útitervet készít, és a helyszíni kiszállásokat is dokumentálja, amivel további időt takarít meg felhasználóinak.

Hirdetés

Új termékei mellett a Lenovo több eszköztanulmányt is kiállított a CES 2024-en. A rendezvény közönsége így láthatta például a Mechanical Energy Harvesting Combo prototípusát, amely az elképzelés szerint a mechanikai mozgás és a napsugárzás energiájából termel áramot az egér és a billentyűzet működéséhez - az ergonomikus kialakítású, vezeték nélküli eszközök külső töltésére így nem lesz szükség.

További izgalmas termékkoncepció a Lenovo ThinkBook 13x Gen 4 SPE laptopjának elektromostinta-bevonata, amely az eszközök külső burkolatának testre szabásában nyithat új távlatokat. Az E Ink Prism technológia ugyanis ezerféle színes grafika és különböző információk - például dinamikus óra, rendszerek közötti interakciók, üzenetek - megjelenítését teszi lehetővé, miközben energiafogyasztása minimális. A színváltó effektus a gyártó szerint akkor sem csökkenti az akkumulátor töltöttségét, ha abban a felhasználó a laptop kikapcsolása után is gyönyörködne.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.