Hirdetés
. Hirdetés

A fejlesztők továbbra is távmunkában fognak dolgozni

|

Még mindig ez a legnépszerűbb.

Hirdetés

A fejlesztők számára a távmunka az új normális állapot: 83 százalékuk az idő több mint felében távolról dolgozik, 76 százalékuk pedig azt állítja, hogy az elmúlt évben megtartotta vagy növelte a távmunka gyakoriságát.

Ez az egyik eredménye a Netlify fejlesztői platform legújabb Jamstack közösségi felmérésének, amelynek célja, hogy azonosítsa a Jamstack köré épülő globális webfejlesztői ökoszisztémában zajló trendeket.

"A Jamstack Community Survey-t a közösség készítette a közösség számára. Az eredmények nem csak a fejlesztőknek segítenek abban, hogy tanuljanak társaiktól, hanem az üzleti vezetők is jobban megértik, hogyan lehetnek a fejlesztők a változáshoz szükséges tényezők a szervezetükben. Megtudhatják, hogy milyen eszközökre és folyamatokra van szükségük ahhoz, hogy a legnagyobb hatást érjék el" - mondta Matt Biilmann, a Netlify társalapítója és vezérigazgatója.

Hirdetés

A távmunka egyértelműen népszerű: a fejlesztők 87 százaléka mondta, hogy élvezi a távmunkát, és 55 százalékuk hajlandó lenne felmondani, ha arra kényszerülne, hogy visszatérjen az irodába. Mivel 33 százalékuk az elmúlt évben már váltott munkahelyet, egyértelmű, hogy a fejlesztők nem haboznak, ha kell, átszállnak egy másik hajóra - írja a Beta News.

A felmérés az iparági trendeket is vizsgálja, és megállapítja, hogy a szervermentes technológia egyre nagyobb teret nyer: a fejlesztők 70 százaléka számolt be arról, hogy használja, szemben a tavalyi 46 százalékkal. A Web3 számára azonban ez nem olyan jó hír, mivel a fejlesztők 42 százaléka vagy nem tudja, mi ez, vagy nem érdekli, 31 százalék pedig negatívan vélekedik róla.

A dinamikus webes alkalmazások fejlesztésére szolgáló technológiák közül továbbra is a React a túlnyomóan kedvenc komponensmodell: a fejlesztők 71 százaléka jelezte, hogy ezzel építkezik, ami három százalékkal több, mint tavaly. A Reactot használó Next.js összességében a legnépszerűbb webes keretrendszer, 47 százalékuk mondta, hogy az elmúlt évben épített vele oldalakat. A verseny azonban továbbra is erős a keretrendszerek terén: az olyan újabb belépők, mint az Astro (11 százalék) és a SolidJS (hat százalék) erősen indultak, a Remix (10 százalék) és a Sveltekit (15 százalék) pedig erősen növekedett az előző évhez képest. A Vite szintén 18 százalékos növekedést ért el tavaly óta, a fejlesztők egyharmada (32 százalék) használja.

A JavaScriptet még mindig a fejlesztők 96 százaléka használja, de most már 21 százalékuk mondja, hogy a TypeScript az elsődleges programozási nyelvük, míg a JavaScriptről ugyanezt mondó fejlesztők száma 63 százalékról 53 százalékra csökkent az elmúlt két évben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.