Hirdetés
. Hirdetés

Informatikus kerestetik! De milyen és mennyiért?

|

Elvárás a gyakorlati tudás, az interjúk során be kell mutatni a referenciákat, azt, hogy milyen projektekben működött közre a jelentkező.

Hirdetés

A koronavírus-járvány negatív hatásai miatt 2020-ban megtorpant a magyar munkaerőpiac statisztikai adatokból látható folyamatos fejlődése. Ez többek között abból látszik, hogy - a hivatalos KSH-adatok szerint - 2020 közepén a járvány első hullámát követő leállások után 4,6 százalékra nőtt a 2019 még 3,5 százalék alatti mutató, majd fokozatos javulás kezdődött, így 2021 végén már 3,7 százalék körüli szintre csökkent a ráta - írta az Infotér.

Azaz a sokk után megkezdődött a visszarendeződés, olyannyira, hogy előkerült az a probléma, amely már a járvány előtti is látható volt: feszítetté vált a magyar munkaerőpiac. Ez annyit jelent, hogy sok szektorban munkaerőhiányos helyzet alakult ki. Az üres álláshelyek aránya 2,5 százalékra nőtt, amire a járvány előtt, 2019-ben volt példa és az úgynevezett potenciális munkaerő-tartalék is csökkent. Utóbbi körbe tartoznak a munkanélküliek, az alulfoglalkoztatottak, a dolgozni szándékozó, de munkát aktívan nem keresők.

Hirdetés

Egyetem vagy gyorstalpaló

Az egyik munkaerőhiányos ágazat az IT-szektor, ami érthető, hiszen a rendkívül gyors technológiai fejlődésnek, a digitalizáció térnyerésének ez az egyik alappillére. Világszerte hiány van informatikusokból. A szakemberekért komoly verseny van a cégek között.

Érdemes azonban tisztázni, hogy pontosan ki számít informatikusnak és milyen állások vannak még a szektorban. Többek között erről beszélt a Növekedés.hu-nak adott interjújában Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának (BME VIK) a dékánja. Az egyetemi tanár a néhány hetes vagy hónapos informatikusképzésekről azt mondta:

"Egy egészen sajátos szakma a miénk. A köznyelv informatikusnak hívja azt is, aki bonyolult rendszereket tud leprogramozni, de azt is, akinek a tudása nem terjed tovább annál, minthogy pár kattintással képes honlapokat készíteni. A tanfolyamok (informatikai tanfolyamok - a szerk) fontosak, hisz akinek van már egy komoly alaptudása, annak sokat segíthetnek. Mi is indítunk cégeknek ilyen képzéseket. Azonban aki felsőoktatási diploma nélkül mindent csak egy tanfolyamból akar megtudni, az - ha csak nem egy zseniről van szó - ebben a szakmában aligha fog túl messzire jutni. Nyilvánvaló, hogy pár hónap alatt nem lehet olyan szakembereket képezni, akik összetett rendszereket is létre tudnak hozni. A felsőoktatási intézményeket és a tanfolyamokat emiatt nem lehet és nem szabad egy lapon említeni. Óvok mindenkit attól, hogy népszerűséget keresve hirdesse azt, hogy nem kell diploma. Diploma nélkül nem informatikus az informatikus, legfeljebb kékgalléros asszisztens."

Az informatikushiányról pedig elmondta, ha azt kérdezzük, hogy mennyi diplomás, vagyis a szakmájában elmélyült informatikus hiányzik a piacról, akkor számuk öt-tíz ezer fő között volt 2021 tavaszán. "Az tény, hogy az IT szakemberek között nincs munkanélküli. Csak a mi karunk idén mintegy ezer diplomát ad ki. A végzősök 60-65 százaléka pedig mérnökinformatikus" - tette hozzá.

Mennyiért?

A hiány miatt az IT-szektorban szépen növekednek a bérek. A KSH hivatalos átlagbér-statisztikáit nézve az információ-kommunikáció néven futó szektor az egyik legjobban fizető ágazat. 2021 végén a bruttó átlagfizetés 730 ezer forint volt. Ennél csak a pénzügyi szektor adott többet, majdnem 760 ezer forintot.

Maradva a fizetéseknél, egyben visszatérve a fizetési kategóriákra, érdemes azt is megnézni, hogy a IT-szektorba sorolható állások közül melyik hogyan fizetett és mire számíthatnak azok a fiatalok, akik erre indulnának.

Az informatikai szektorban lévő pozíciókban elérhető bérekről csak 2020-ra vonatkozóan vannak részletes hivatalos adatok. Az alábbi felsorolásban becslések szerepelnek az informatikai állásokban elérhető fizetésekről. (A 2020-as bérek megemelve a 2021-ben bekövetkezett 8,7 százalékos emelkedéssel.

  • egy informatikai és telekommunikációs tevékenységet folytató egység vezetője majdnem 800 ezer forintos,
  • egy informatikai rendszerelemző (informatikai) 661 ezer forintos,
  • egy szoftverfejlesztő 700 ezer forintos,
  • egy alkalmazásprogramozó 561 ezer forintos,
  • egy rendszergazda 459 ezer forintos bruttóra számíthat.

Még egyszer fontos hangsúlyozni, hogy ezek a 30 év alattiakra vonatkozó hivatalos adatokon alapuló becslések. A piacon ennél jóval magasabb fizetések is lehetnek. Sőt, az egyik nagy nemzetközi HR-szolgáltató, a Randstad adatai szerint a támogatói területen elhelyezkedő informatikusok átlagosan bruttó 300-350 ezres fizetéssel számolhatnak. Egy fejlesztőcsapatot koordináló informatikus keresete a bruttó 1,5 milliót is elérheti. Ha a legkeresettebb pozíciót nézzük, egy pályakezdő szoftverfejlesztő bruttó 350-400 ezer forintos fizetésről indul, ami senior korára akár 1,2-1,3 millióra is felkúszhat.

A Randstad szakértői elemzésükben kiemelték, hogy a vállalatok elsősorban szoftverfejlesztőket, szoftvertesztelőket, szoftvertervezőket, architecteket, információbiztonsági szakembereket, üzleti elemzőket, vállalatirányítási rendszerek támogatóit, mérnökeit, tanácsadóit, informatikai értékesítőket és webfejlesztőket keresnek. Bár tényleg sok üres állás van az IT-szektorban, de azért vannak elvárások a cégeknél. Összhangban a dékán fenti szavaival a randstadosok is arra figyelmeztetnek: nem 100 százalék, hogy egy informatikus felsőfokú végzettség nélkül is könnyedén el tud helyezkedni. "A munkaadók többsége elvárja, hogy a jelölt rendelkezzen diplomával, vagyis a szakmai, elméleti alapokkal. A választott intézmény a legtöbb esetben nem számít, de az ELTE és BME informatikai képzései mindenképpen jó belépők a munkaerőpiacra.

Emellett elvárás a gyakorlati tudás, az interjúk során be kell mutatni a referenciákat, azt, hogy milyen projektekben működött közre a jelentkező. Kivételek persze mindig akadnak: előfordulhat, hogy végzettség nélkül sikerül a jelöltnek jó állást találnia" - áll az elemzésben. A szakértők szerint az angol nyelvtudás alapkövetelmény. Problémát jelent azonban a jelentkezőknél, hogy az informatikus hiány miatt túlzott a bérigényük. Az is gondot okoz, hogy több cég alkalmanként hosszabb időre (pár hétre vagy hónapra) kiküldené külföldre a jelöltet, ám gyakran még a fiatalabb korosztály sem nyitott erre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.