Hirdetés
. Hirdetés

Több mint egy évtizede nem volt ilyen: sem az Apple, sem a Meta nincs a legjobb munkahelyek listáján

|

Az Apple és a Meta évek óta a technológiai cégek krémjének számít, az alkalmazottak áradoznak kultúrájukról, értékeikről és juttatásaikról. A Glassdoor új adatai szerint azonban a két technológiai óriás már nem emelkedik ki úgy, mint egykoron.

Hirdetés

A Glassdoor közzétette jelentését a 100 legjobb munkahelyről 2023-ban. Az Apple és a Meta is hiányzik az amerikai cégek körében készült listáról. Tavaly a Meta a 47. helyen végzett, ami jelentős visszaesés volt a 2021-es 11. helyhez képest. Hasonlóképpen, az Apple tavaly az 56. helyre került, miután 2021-ben még a 31. helyen állt.

A lista meghatározásához a Glassdoor a munkavállalók által a platformon közzétett anonim értékeléseket elemezte. Figyelembe vették az 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok adatait 2021. október 19. és 2022. október 17. között. A győzteseket az 5 pontos skála segítségével elért általános Glassdoor-értékelés alapján rangsoroltá, ahol az 1,0 nagyon elégedetlen és 5,0 nagyon elégedett állapotot jelölt.

Daniel Zhao, a Glassdoor vezető közgazdásza szerint az Apple és a Meta hiánya az idei listáról "eléggé szembetűnő". "Az Apple az elmúlt 15 évben, a lista indulása óta szerepel a top 100-ban. A Meta pedig 2011 óta szerepel a listán, és korábban valóban az első helyen állt... Ez nem azt jelenti, hogy a Meta és az Apple rossz munkahelyek, csak egy kicsit visszaestek, tekintve, hogy mennyire versenyképes az idei lista" - mondta Zhao a CNBC Make It-nek.

Hirdetés

Ráadásul a szakember szerint mindkét vállalat "kihívásokkal néz szembe", ami szerepet játszhatott abban, hogy nem érték el a szükséges pontszámot.

"Az Apple esetében az elmúlt egy évben az irodába való visszatérés nyomása vegyes reakciókat váltott ki az alkalmazottakból. A Meta esetében pedig jelentős stratégiai váltáson mennek keresztül. És a dolgozói véleményekből azt látjuk, hogy az alkalmazottak még mindig bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy ez hogyan fog alakulni" - mondta.

A Covid miatt bekövetkezett többszöri késedelem után az Apple lecsapott a visszatérési tervekre, és 2022. szeptember 5-től heti három napot kell az irodában tölteniük az alkalmazottaknak. Hónapokkal korábban az Apple munkavállalói érdekvédelmi csoportja, az Apple Together visszavágott a vállalat visszatérési politikája miatt. A Tech.co, egy üzleti technológiai hírekkel foglalkozó forrás arról számolt be, hogy akkoriban az alkalmazottak 67 százaléka elégedetlen volt a politikával, és 56 százalékuk kifejezte, hogy el akarja hagyni a vállalatot.

A Meta 2022. november 9-én került a címlapokra, amikor bejelentette az év legnagyobb technológiai elbocsátását - a vállalat a személyzet 13%-át szüntette meg, ami több mint 11 000 alkalmazottat jelent. Mark Zuckerberg vezérigazgató egy levélben tudatta a munkatársakkal, hogy "számos további lépést is tesznek annak érdekében, hogy karcsúbb és hatékonyabb vállalattá váljanak a diszkrecionális kiadások csökkentésével és a felvételi tilalom első negyedévig történő meghosszabbításával".

A bejelentés után néhány megmaradt alkalmazott a Blind, a névtelenül működő alkalmazotti vitafórumon fejtette ki véleményét. Jennifer Liu, a CNBC Make It munkatársa arról számolt be, hogy a Blind-en november 10-11. között 1179 amerikai Meta munkavállaló körében végzett felmérés szerint a platformon a megmaradt alkalmazottak 31 százaléka mondta, hogy ajánlaná a munkáltatóját egy barátjának, és 55 százalékuk szerint a vállalat körültekintően járt el az elbocsátás során.

Zhao szerint az új évbe lépve a Metánál és az Apple-nél "nagyobb a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben hogyan alakulnak a dolgok" a még maradt alkalmazottak számára. Ez a visszaesés utat engedett a Best Places to Work listára újonnan érkezett cégeknek, köztük a Spotify-nak, a Lego Groupnak és a Gainsightnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.