Hirdetés
. Hirdetés

Fenntartható transzformáció mesterséges intelligenciával

|

Áprilistól AI tesztvezetésen próbálhatják ki privát generatív mesterséges intelligenciáját a vállalatok, jelentette be a Fujitsu budapesti Innovációs Fórumán. A szállító itt mutatta be a belépő szintű adattárolás szabályait átíró ETERNUS NU200 platformját is.

Hirdetés

Ember és mesterséges intelligencia együttműködésének elmélyítését célozza új, vállalati szintű AI stratégiájával, amelyben a mesterséges intelligenciát az emberi hatékonyságot és kreativitást növelő, megbízható asszisztensként határozza meg, jelentette be a Fujitsu február végén. A szállító régiós vezetői március elején Budapesten a hazai partnerekkel ismertették a stratégiát, amelynek egyik első, nagy lépéseként idén áprilistól világszerte elérhetővé válik a Fujitsu Data Intelligence PaaS szolgáltatás, a mesterséges intelligenciához - valamint a vele kapcsolatos technológiákhoz - fűződő tanácsadói szolgáltatásokkal együtt.

A Fujitsu nemcsak a világ egyik legnagyobb, több mint 124 ezer főt foglalkoztató és 140 adatközponttal rendelkező IT szolgáltatója, hanem a mesterséges intelligencia egyik legnagyobb fejlesztője. Évente 2 milliárd dollárt fordít kutatás-fejlesztésre, 10 globális K+F központja 120 ezer szabadalmat jegyez, AI szabadalmainak számát tekintve pedig a szállítók tízes élmezőnyébe tartozik - mondta Ladislav Orenic, a Fujistu száznál több országot felölelő Channel-led Countries (CLC) régiójának vezetője az Innovációs Fórumon tartott előadásában.

Ladislav Orenic, a Fujitsu Channel-led Countries régiójának vezetője

Három évvel ezelőtt, Uvance átfogó transzformációs portfóliójának bejelentésekor a Fujitsu már megerősítette, hogy az emberközpontú és fenntartható világ, megbízható társadalom építése mellett kötelezte el magát. A mesterséges intelligencia mindebben kulcsszerephez jut.

- A Fujitsu a digitális transzformáció vállalata, és ebben az átalakulásban ügyfeleink üzleti céljai a fontosak, a technológia az eszköz - mondta előadását követően lapunknak Ladislav Orenic. - Törekedjenek a gyártás fenntartható átalakítására, az ügyfélélmény és az életminőség javítására vagy a társadalomba vetett bizalom erősítésére, partnerökoszisztémánkkal együtt tanácsadói szolgáltatásokkal és módszerekkel, Customer Experience (CX) Lab központjainkkal és DX Innovation Platformunkkal segítjük a szervezeteket céljaik elérésében. Mindehhez AI és adattechnológiai, valamint hibrid felhős megoldásokat, SAP partnerként pedig üzleti alkalmazásokat is adunk. Fontos, hogy stratégiánk nem a tranzakciós termékértékesítés, hagyományos megoldásértékesítés kiváltására irányul, hanem azt új tanácsadói szolgáltatásokkal bővíti, hogy ügyfeleinknek még nagyobb értéket teremtsünk.

Gallérszínre vak mesterséges intelligencia

A generatív AI mindannyiunk életére és munkájára hatással lesz, nem számít, hogy valaki fehér- vagy kékgalléros munkakörben dolgozik, a technológia gyors fejlődéséhez és térhódításához, mint tapasztaljuk, ma már rendelkezésre állnak az adatok, az algoritmusok és a kellő teljesítményű hardver is - mondta Udo Würtz, a Fujitsu technológiai igazgatója a mesterséges intelligencia típusait, alkalmazási területeit és használati eseteit demókon is szemléltető előadásában.

Udo Würtz, technológiai igazgató, Fujitsu

A Fujitsu ügyfelei elsősorban a generatív mesterséges intelligencia és az automatizált gépi tanulás (AutoML), a műveleti folyamatelemzés, a termékminőség-ellenőrzés és a viselkedéselemzés lehetőségei, valamint az ok-okozati összefüggések feltárása iránt érdeklődnek. Igényeik megválaszolására a szállító többek között olyan technológiákat és megoldásokat fejleszt, mint a Fujitsu Kozuchi mesterségesintelligencia-platform, amely a generatív AI és az AutoML alkalmazásához alapmotorokat vonultat fel, a Fujitsu Actlyzer pedig a videoalapú viselkedéselemzés különböző, fejlett formáit támogatja közterületeken, ipari, kereskedelmi és más környezetekben.

A piacon sorra megjelenő, nyílt forráskódú nagy nyelvi modellek (LLM-ek) egyik új csillaga a francia Mistral AI többféle feladatra optimalizálható modellje, a Mistral 7B, amely a csevegés műfajában a Llama 2 13B teljesítményét is túlszárnyalja. A német Vago Solutions a Mistral AI modellje alapján fejlesztette ki saját, szintén nyílt forráskódú SauerkrautLM-Mixtral-8x7B modelljét, amelyet MoE típusú modellként kollaboratív neurális hálózati architektúrára épített a bonyolult és változatos adatkészletek feldolgozásához. A Fujitsu pedig a SauerkrautLM-Mixtral-8x7B modellre építette Private GPT megoldását, amelyet a vállalatok helyben telepíthetnek, és saját adataikon taníthatnak, használhatnak.

Jóllehet a Fujitsu Private GPT alapértelmezetten öt - angol, német, francia, olasz és spanyol - nyelven érhető el, a modell további harminc nyelvre, közöttük a magyarra is könnyen megtanítható.

- Private GPT megoldásunk fordító rétege konténerezett szolgáltatásként ugyanúgy a helyi szerveren fut, mint maga a nagy nyelvi modell - mondta előadása után lapunknak Udo Würtz. - Minthogy a Private GPT használatához nincs szükség sem külső felhőszolgáltatásra, sem internetelérésre, a vállalatok saját adatközpontjukban, a legnagyobb biztonságban aknázhatják ki a nagy teljesítményű, specializált generatív mesterséges intelligencia lehetőségeit olyan szigorú adatszuverenitási követelményeket támasztó területeken is, mint a kormányzati és az egészségügyi szektor.

A Fujitsu AI Test Drive platformján ezeket a lehetőségeket a vállalatok ingyenesen kipróbálhatják - a vezető technológiai szállítók, közöttük az Intel, a Juniper, az NVIDIA és a SUSE hardveréből és szoftveréből kialakított infrastruktúrát az Európai Unión belül az ügyfelek és a partnerek Frankfurtban, az NTT adatközpontjában érhetik el. A próbavezetés segít a valós vállalati igényekhez, használati esetekhez legjobban illeszkedő AI infrastruktúra kialakításában és optimalizálásában, még a beszerzési folyamat elindítása előtt. Az AI Test Drive platform ennek megfelelően máris népszerű, mint Udo Würtz kiemelte, a próbavezetés iránt érdeklődő szervezetek száma hetente megnégyszereződik.

A teljesítmény és a hatékonyság Olümposzán

A fejlett AI képességek alapját a Fujitsu a fenntartható, összerakható és elosztott infrastruktúra új nemzedékével építi. A budapesti Innovációs Fórummal egy időben jelentette be például ETERNUS NU200 egységes tárolóplatformját, amellyel a belépő szintű adattárolás játékszabályait írja át - elmondása szerint a versenytársakhoz mérten nyolcszor nagyobb teljesítményt és alapból beépített, nagyvállalati szintű képességeket kínál kis- és középvállalatoknak. Míg számos más szállító a teljesítmény megőrzése érdekében például nem javasolja a meghajtók 50 százalékot meghaladó kihasználását, az ETERNUS NU200 felhasználói szinte a teljes tárkapacitást hasznosíthatják a teljesítmény csökkenése nélkül, mondta a szállító.

A Fujitsu emellett nemrég jelentette be a negyedik generációs AMD EPYC platformra épülő PRIMERGY szervereinek legújabb családját és nagy teljesítményű Qumulo on PRIMERGY szoftveralapú NAS tárolómegoldását, a FlexFrame Olymp kódenvű, következő verziója pedig az SAP infrastruktúra telepítését és felügyeletét forradalmasíthatja. Két-három éven belül érkezhet a Fujitsu Monaka kódnevű, 2 nanométeres, Arm-alapú processzora is. A Kyo és a Fugaku szuperszámítógépekből eredő technológiáival az új CPU szénsemleges adatközpontok kialakítását segítheti, amelyek a mainál kétszer nagyobb teljesítményt és energiahatékonyságot adnak az AI munkaterhelések gyorsabb feldolgozásához.

Nem egész egy hónappal az Innovációs Fórum után, 2024 áprilisától a Fujitsu - a meglévő támogatási szerződések teljesítése mellett - Európában beszünteti kliens gépeinek értékesítését.

- Bár személy szerint magam is nosztalgiával gondolok kliens eszközeinkre, európai partnereink bevételei több mint 70 százalékban az adatközponti megoldásokból és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokból származnak már évek óta, a magyar piacon pedig az arány még ennél is magasabb - mondta lapunknak Ladislav Orenic. - Ügyfeleink és partnereink számára egyértelműen ez a terület kínálja a legnagyobb lehetőségeket, ezért ahogyan azt most bejelentett adatközponti és AI megoldásaink mutatják, mi is erre összpontosítunk, hogy még hathatósabban segítsük fenntartható digitális átalakulásukat. Stratégiánkkal valójában bővítjük portfóliónkat, ahogyan azt szolgáltatásként elérhető komputertomográfiai (CT-on-demand) megoldásunk mutatja, új piacokat szólítunk meg, ami nemcsak meglévő partnereink, hanem együttműködésre nyitott, újabb szereplők érdeklődését is felkeltette már térségünkben. Private GPT megoldásunk például már 60-nál több próbaprojektet hívott életre Európában, pedig hivatalos árlistáját csak a jövő hónapban, áprilisban tesszük majd közzé.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.