Hirdetés
. Hirdetés

Telepítem, és el van intézve?

|

Még egészen nagy rendszereket működtető vállalatoknál is előfordul, hogy a megfelelő "vírusírtó" szoftver telepítésével elintézettnek gondolják végpontjaik védelmét. Ez a kártékony kódok (vírusok, férgek, és társaik) ellen, ha megfelelően szélesspektrumú szoftvert választanak, figyelnek a licencekre és a frissítésekre, igaz is lehet.

Hirdetés

A vírus- és kártevővédelem azonban - bár elengedhetetlen - csak a külső, jellemzően nem célzott támadások, kockázatok ellen jelent védelmet. Nem oldja meg a végfelhasználók véletlen vagy szándékos károkozását, nem véd az adatlopás ellen sem - mutatott rá Odri Kornél, a Serco Informatika Kft. szolgáltatási igazgatója. 

A kérdéskör különösen aktuálissá vált, amikor a járványhelyzet miatt számos cég otthoni munkára kérte vagy engedte alkalmazottjait, és az azonnali lépés miatt nem is feltétlenül volt idejük/pénzük ellátni őket megfelelően konfigurált számítástechnikai eszközökkel. Magyarán a home office-ban dolgozó munkatársak egy része a saját, otthoni számítógépén keresztül éri el a céges rendszert, és az esetek jelentős részében még az sem világos, hogy miféle gépekről van szó, milyen szoftverekkel, beállításokkal, frissítésekkel. Ez nagyon komoly veszélyeket hordoz magában, nem beszélve arról az időzített bombáról, hogy ugyanazt a gépet a munka végeztével a dolgozó sajátjaként használja tovább (hiszen az övé) és látogat vele ellenőrizhetetlen weboldalakat, vagy tölt le szabadon alkalmazásokat, majd ezt a gépet másnap reggel újra "rászabadítja" a vállalati rendszerre. Ilyenkor van mód arra is, hogy a munkahelyi környezetbe a felhasználó egy kifejezetten erre a célra optimalizált Windows-fiókból jelentkezzen be, ami egy fokkal ellenőrzöttebb környezetet jelent.

Ezek persze mind kényszermegoldások a vállalat által telepített, annak biztonsági követelményeihez igazított, céges tulajdonú gépekhez képest. Nem véletlen, hogy ügyfeleinknél minden esetben egy átfogó, központi végpontmenedzsment-rendszert vezetünk be és használunk, ami tényleges védelmet jelent. Ez a már említett, minőségi szoftverek mellett szabályozza a hálózati számítógépekhez csatlakoztatott mobil adathordozók számát, a telepített szoftvereket és minden egyebet, aminek hatása lehet a biztonságra.

Előfordulhat, hogy mindezt nem lehetett a hirtelen jött home office-cunamiban biztosítani, de folyamatosan, lehetőségeinkhez mérten azért fel kellene zárkózni az új folyamatokhoz és munkaformákhoz, ha rendszerünket, végpontjainkat biztonságban akarjuk tudni. Ha ezt megtesszük, a válság végén az otthonról végzett munka számunkra már nem szükséges rosszat, hanem a vállalati kultúra biztonságos és népszerű részét jelentheti majd - zárta szavait a vezető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.