Hirdetés
. Hirdetés

A globális 5G lakosság száma naponta 1 millióval nő

|

2026 végére a világ 5G lakossági lefedettsége elérheti a 60 százalékot.

Hirdetés

Az 5G-előfizetők globális száma az előrejelzések szerint az idei év végére meghaladja az 580 milliót, majd 2026-ban eléri a 3,5 milliárdot. Kína továbbra is az élen jár majd az elterjedtségben, 2026 végére 1,17 milliárdra prognosztizált 5G-s népességgel.

A következő generációs mobiltechnológia jó úton halad afelé, hogy a leggyorsabban elfogadott platform legyen, jelenleg naponta 1 millió előfizető ugrik fel az 5G szekerére - derült ki az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentéséből.

Az 5G az előrejelzések szerint két évvel megelőzve a 4G LTE által elért ugyanilyen mérföldkövet, két évvel az egymilliárd előfizető fölé fog emelkedni, amit Kína korai 5G-be történő beruházása, valamint a kereskedelmi 5G készülékek korábbi elérhetősége és megfizethetősége is elősegít. Jelenleg több mint 300 5G okostelefon-modell van kereskedelmi forgalomban vagy vár bejelentésre.

Az Ericsson szerint az 5G-képes készülékkel rendelkező 5G-előfizetők száma 2021 első negyedévében 70 millióra nőtt. De 2026 végére a világ 5G lakossági lefedettsége elérheti a 60 százalékot.

A kínai növekedésnek köszönhetően 2026-ra Északkelet-Ázsia adna otthont a legnagyobb számú 5G-bázisnak, az előrejelzések szerint 1,4 milliárd előfizetővel. Észak-Amerikában lenne azonban a legmagasabb az 5G-penetráció, 84 százalék, amelyet az Öböl-menti Együttműködési Tanács piacai követnének 73 százalékkal.

Emellett Délkelet-Ázsia és Óceánia mutatná a leggyorsabb, 36 százalékos növekedési ütemet, havi 39 GB-os adatforgalmat egy okostelefonra vetítve 2026-ra, amikor az előrejelzések szerint 400 millió 5G-előfizetőnek adna otthont. A régiónak jelenleg már több mint 1,1 milliárd mobil előfizetője van, ebből valamivel kevesebb mint 2 millió 5G előfizető.

Hirdetés

Az Ericsson szerint a globális világjárvány közepette egyre nagyobb szükség van az összeköttetésre, ami az elkövetkező években tovább fogja táplálni az 5G növekedését. Ezt különösen a jobb beltéri lefedettség iránti fogyasztói igény ösztönözte. A távközlési berendezésgyártó 2021. májusi fogyasztói felmérése szerint például Dél-Koreában a megkérdezett fogyasztók legalább fele elégedetlen volt a beltéri 5G-lefedettséggel. Tajvanon mintegy 40 százalékuk hasonlóan vélekedett, míg Ausztráliában 24 százalékuk fejezte ki elégedetlenségét a beltéri 5G-lefedettséggel kapcsolatban.

Az 5G sebességhez való hozzáférés a fogyasztói magatartásban is változásokat váltott ki: a hálózatra frissített globális előfizetők 20 százaléka alacsonyabb Wi-Fi használatot mért otthon és más helyeken.

Szingapúrban például az 5G-előfizetők 18 százaléka tapasztalt visszaesést a Wi-Fi használatában a mobilhálózatra való átállás után. Emellett a városállamban az 5G-felhasználók 40 százaléka kezdett el nagy felbontású (HD) videókat streamelni okostelefonján, míg 14 és 19 százalék között nőtt a kiterjesztett valóság alkalmazásokat és online játékokat használó felhasználók aránya. Az 5G előfizetők ugyanis hetente három órával többet töltöttek HD-videók streamelésével, és hetente egy órával többet online játékokkal és kiterjesztett valóság alkalmazásokkal, mint 4G-s társaik.

Martin Wiktorin, az Ericsson Szingapúrért, Bruneiért és a Fülöp-szigetekért felelős vezetője elmondta: "Az 5G kritikus szerepet fog játszani a digitális átalakulásban a vállalkozások, köztük a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális vállalatok számára, miközben a fogyasztók számára átalakító felhasználói élményt tesz lehetővé. A világ azon kevés piacainak egyikeként, amelyeknek elsőként van önálló 5G hálózatuk, Szingapúr a legújabb 5G technológiák előnyeit fogja élvezni, amelyek számos fejlett felhasználási módot tesznek majd lehetővé.

"Ez a magával ragadó szórakoztató élményektől kezdve az intelligens városi alkalmazásokon át a nagyobb hatékonyságot és termelékenységet lehetővé tevő 5G üzleti megoldásokig terjed majd" - állította Wiktorin a ZDNet szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.