Hirdetés
. Hirdetés

Gázában teljes információs zárlat van

|

A humanitárius szervezetek és a nemzetközi média is elvesztették a kapcsolatot kollégáikkal a fokozott izraeli csapások közepette.

Hirdetés

Megszűnt az internet- és mobiltelefon-szolgáltatás a Gázai övezetben péntek este óta, miután Izrael "kiterjesztette" a Hamász fegyveresei elleni katonai műveletét a palesztin enklávéban.

A legnagyobb gázai távközlési szolgáltató, a Paltel bejelentette, hogy "teljesen leállt az összes kommunikációs és internetszolgáltatás" a fokozódó izraeli csapások miatt. "Az elmúlt órában végrehajtott intenzív csapások következtében megsemmisült minden megmaradt nemzetközi vonal, amely Gázát a külvilággal összekötötte" - közölte a cég.

Több nemzetközi média kapcsolata is megszakadt a helyszínen lévő tudósítóival és stábjaival. Az IDF közölte a hírügynökségekkel, hogy Izrael "nem tudja garantálni a munkatársaik biztonságát, és nyomatékosan kéri önöket, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a biztonságuk érdekében" - áll a Reutersnek és az AFP-nek küldött levélben.

Az RT Arabic vezetője, Maya Manna azt mondta, hogy péntek estétől nem volt kapcsolat a palesztin enklávéban tevékenykedő tudósítókkal és fotósokkal. Az egyetlen üzenet az RT egyik, a térségben tartózkodó stábtagjától érkezett, aki egy "nagyon erőszakos csapásokról" számolt be.

Hirdetés

Az NBC News stábjának egyik tagja szerint, aki szintén tudott üzenetet küldeni kollégáinak, "minden internetet, áramot és mindent" lekapcsoltak. "A helyzet, amiben vagyunk, nehéz, nagyon nehéz és nagyon veszélyes. Tüzérséggel és a levegőből is kiterjedten lőnek minket" - mondta a meg nem nevezett munkatárs.

Az ENSZ gyermekügynökségnek is megszakadt a kapcsolata a gázai kollégáival, Catherine Russel, az UNICEF vezetője pedig azt mondta, hogy "rendkívül aggódik a biztonságukért, és az 1 millió gázai gyermek számára kimondhatatlan borzalom újabb éjszakája".

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi egészségügyi jótékonysági szervezet közölte, hogy palesztin kollégáikkal nem tudnak kapcsolatba lépni.

"Különösen aggódunk a betegekért, az egészségügyi személyzetért és az Al Shifa kórházban és más egészségügyi intézményekben menedéket kereső családok ezreiért" - közölte az MSF, mély aggodalmát fejezve ki a Gáza egyik legnagyobb egészségügyi központja körül kialakult helyzet miatt.

Izrael korábban azzal vádolta meg a Hamászt, hogy kórházakat "terrorista főhadiszállássá" alakít, konkrétan az Al Shifára utalva, sőt egy "szemléltető videót" is közzétett, amely állítólag rámutat a "különböző helyszínekre a kórházban és a kórház alatt, amelyeket terrorista tevékenységek megtervezésére és végrehajtására használnak".

Eközben a Hamász azt állította, hogy a Gázai övezetből történő kommunikáció megszakításával Izrael megpróbálja "eltussolni a megszállás bűntetteit mindenféle felügyelet és elszámoltatás nélkül", és megpróbálja "a győzelem képét kelteni" - mondta az Al Jazeerának egy magas rangú tisztviselő, Osama Hamdan.

A SpaceX támogatja az internetes kommunikációt a nemzetközi szervezetekkel Gázában - Musk

Elon Musk amerikai milliárdos vállalkozó szombaton közölte, hogy cége, a SpaceX támogatná a Gázai övezetben a nemzetközileg elismert szervezetekkel való kommunikációt, de egyelőre egyetlen terminál sem kért kapcsolatot.

"A SpaceX támogatni fogja a kommunikációs kapcsolatokat nemzetközileg elismert segélyszervezetekkel Gázában" - válaszolta Musk az X közösségi platformon, a korábbi Twitteren arra a kérdésre, hogy tud-e Starlink-kapcsolatot biztosítani az exklávéba. Hozzátette, hogy "nem világos, hogy ki rendelkezik hatáskörrel a földi összeköttetésekre Gázában, de azt tudjuk, hogy egyetlen terminál sem kért kapcsolatot a területen".

Korábban szombaton Iszhák Szadr, a Palesztin Nemzeti Hatóság (PNA) kommunikációs minisztere azt mondta, hogy a testület tárgyalásokat folytat a Starlinkkel annak szolgáltatásainak igénybevételéről a Gázai övezetbeli kommunikáció helyreállítása érdekében. A miniszter hozzátette, hogy Palesztina tárgyalásokat folytat Egyiptommal a Starlink berendezéseinek a rafahi határátkelőn keresztül a Gázai övezetbe való bejutásának megkönnyítéséről.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.