Hirdetés
. Hirdetés

Jövőre jöhet az új EU-s roaming-szabályozás

|

Mivel a 2017 óta érvényben lévő szabályozás hamarosan hatályát veszti, így az Európai Unió kikéri a cégek, kormányok, de még az átlagpolgárok véleményét is, hogy mi a véleményük a roaming eltörléséről.

Hirdetés

Három éve nem kell extra díjat fizetnünk azért, haegy EU-s tagállamból egy másikba telefonálunk, küldünk üzenetet vagy internetezünk. Ennek felhasználói szinten lényegében kizárólag előnyei vannak, azonban a különböző országok szolgáltatói között komoly csatározások folynak a díjszabás terén. Jövőre a jelenlegi szerződési szakasz véget ér, és addigra az Európai Uniónak újra kell tárgyalnia a szabályozást, amelyben akár jöhetnek bizonyos változások is.

Hirdetés

2021. június 30-án jár le az EU-n belüli roaming-díjakat eltörlő szabályozás, ekkorra el kell készülnie az új törvénycsomagnak, mely átveheti a helyét. Noha felhasználói szinten valószínűleg sok változást nem észlelhetünk majd, a telekommunikációs szolgáltatók komoly lobbiba kezdtek, hogy az ő javukra változzon a rendszer felépítése. Nekünk ugyan minden bizonnyal továbbra sem kell majd extra költséget fizetni, ha az EU-n belül telefonálunk, azonban a szolgáltatók továbbra is nagykereskedelmi árat fizetnek egymásnak a roamingért, ha az előfizetőjük egy másik ország szolgáltatójának hálózatát használja.

Így sokszor a szolgáltatások közötti árréssel próbálnak meg trükközni és több pénzhez jutni a telekommunikációs cégek, már amennyire ezt a szabályozás engedi. Jelenleg valószínűleg az a legnagyobb kérdés, hogy az új szabályozás vajon csökkenteni vagy emelni fogja ezt az árrést: az észak-európai országok távközlési vállalatai nyilvánvalóan amellett kardoskodnak, hogy csökkenjen, hiszen az ottani polgárok általában jóval többet utaznak a melegebb hónapokban déli országokba; ezzel szemben a mediterrán államok szolgáltatóinak a minél nagyobb árrés válik a hasznára, hiszen hozzájuk érkeznek a nyaralni vágyók, amiből komoly bevételük származik.

Az Európai Bizottság honlapján szeptember 11-ig várják a visszajelzéseket a roaming eltörléséről, és hogy milyen irányba kellene mozdulnia a szabályozásoknak - ezután számíthatunk hírekre arról, hogy milyen irányt látnának szívesen a felhasználók, a szakértők, a kormányok, valamint a vállalatok. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.