Hirdetés
. Hirdetés

6 százalékos a hazai üvegszálas penetráció

|

Jelentősen nőtt Európában az FTTH, vagyis az otthonokig elérő ultragyors üvegszálas technológia előfizetőinek a száma - derült ki az FTTH Council Europe legfrissebb adataiból, amit a szervezet a Párizsban megrendezett Broadband World Forumon tett közzé a múlt héten.

Hirdetés

A régióban - Oroszországot nem számolva - június végén az FTTH/B, azaz az otthonokig vagy épületekig elérő üvegszálas internet-előfizetők száma 5 millió volt, így a nagysebességű hálózat már 28 millió háztartás számára érhető el. Oroszország egymaga 2011 első felében 964 000 új FTTH/B előfizetővel gyarapodott, így összesen 5,15 millióan internetezhetnek ultragyors széles sávon az országban. Oroszországgal együtt Európában már 10,2 millió FTTH/B előfizetésen keresztül mintegy 39,8 millió háztartásban érhető el a szélessávú optikai hálózat, ami 2010 végéhez képest 22 százalékos növekedést jelent.

A balti államok és az új európai tagállamok - köztük Magyarország - fontos szerepet játszanak az FTTH/B elterjedésében: az FTTH Council Europe által összeállított Előfizetői Rangsorba legutóbb felkerült országokként Magyarország egyből a 11., Ukrajna pedig a 16. helyet foglalhatja el.

Az összesen 235 055 FTTH/B előfizetőt számláló, azaz 6 százalékos penetrációval rendelkező magyar piac meglehetősen töredezett, ugyanis az ultragyors hálózatot biztosító távközlési cégek többsége helyi szolgáltatást nyújt csupán. A legnagyobb hazai szolgáltató a Magyar Telekom, amely immár 290 ezer háztartás számára biztosítja a csatlakozást és tervei között szerepel, hogy 2013-ra a magyar háztartások 30 százalékában teszi hozzáférhetővé az akár 100 Mbps sebességű elérést.

Ukrajnában 450 ezer FTTH/B előfizető van, ami 2,2 százalékos elterjedtséget jelent, a legnagyobb szolgáltató az elsősorban az FTTB technológiával foglalkozó Vimpelcom.

A rangsor első helyén Litvánia áll, ahol a háztartások 26,6 százaléka FTTH/B előfizető, őt követi Norvégia, Svédország, Szlovénia, Oroszország, Szlovákia, Lettország, Bulgária, Észtország és Dánia, ahol a penetráció mindenütt meghaladja a 6%-ot.

Nyugat-Európa legnagyobb gazdaságai ehhez képest jelentős elmaradásban vannak: sem az Egyesült Királyság, sem Németország, sem Spanyolország nem szerepelnek az FTTH Rangsorban.

Az Európai FTTH Panoráma kutatást az FTTH Council Europe megbízásából az IDATE készítette. Az FTTH Rangsorában azon országok szerepelnek, amelyek legalább 200 ezer háztartással rendelkeznek, és az FTTH/B penetráció eléri vagy meghaladja a háztartások 1 százalékát. A felmérés során a fibre-to-the-home (FTTH), vagyis a közvetlenül az otthonokig, valamint a fibre-to-the-building (FTTB), vagyis az épületekig elérő üvegszálas technológiát vették figyelembe.

Az FTTH Rangsor 2011-es részletes adatait a 2012. február 14-16. között Münchenben megrendezendő FTTH Konferencián mutatják be.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.