Hirdetés
. Hirdetés

A 20 éves Photoshop története

|

A legendás képszerkesztő szoftver február 19-i születésnapját szerte a világon megünnepelték. A Photoshop hosszú utat járt be 1990-es kiadása óta.

Hirdetés

1990 februárjában az Adobe a Photoshop kiadásával átformálta a képszerkesztés és a grafika világát. A látszólag egyszerű szoftveralkalmazás hamarosan a legnagyobb példányszámban eladott grafikus szerkesztőprogram lett a piacon.


A Photoshop készítői a régi időkről beszélgetnek.

Az Adobe Photoshop 1.0 a megfelelő termék volt a megfelelő időben. A számítógépes kiadványszerkesztés kezdett teret nyerni, az Adobe pedig a PostScript-technológiának köszönhetően már komoly szereplő volt ezen a területen.

Az 1990-es évek elején a Photoshop azonnal és széles körben népszerűvé vált a grafikus tervezés területén, ahol a kiadók és a marketingszakemberek örömmel fogadták a képek retusálásának és szerkesztésének a lehetőségét, mivel ez nagyban segítette a fogyasztók figyelmének megragadását. A megjelenés után néhány évvel a Photoshop a kiadók, filmstúdiók, reklámcégek és vállalati marketingosztályok elengedhetetlen kellékévé vált.

A fényképészek figyelmét gyorsan felkeltette a Photoshop által nyújtott lehetőség, hogy jelentősen tökéletesíthetik a képeket, és ez egy máig tartó vitát indított arról, hogy mi tesz jóvá egy képet, a fényképész vagy a Photoshop. A legtöbb fényképész számára a Photoshop nélkülözhetetlen eszköz, amely segít az elkészült képek érzelmi tartalmának létrehozásában. E javításoknak a hatását szinte mindenhol érzékelhetjük, a reklámokban, az internetes oldalakon, a mobiltelefonokon és a filmvásznon egyaránt.

Miután megvetette a lábát a tervezés és a fényképezés területén, a Photoshop újabb terület, az internet meghódítására indult. Az internet terjedését az Adobe ImageReady üdvözölte, amely az internetes grafikák gyors szerkesztésére szolgáló, kezdetben önállóan kapható termék volt. Az első verzió után az ImageReady a Photoshop programmal egy csomagban jelent meg, így a webtervezők eszközévé vált a képek tökéletesítéséhez.

A Photoshopot azonban nem csak a képek csinosítására használták. Hamarosan a legkedveltebb eszközzé vált a gazdag, valósághű, összetett internetes oldalak készítéséhez. Az ügynökségek a képes forgatókönyvek helyett Photoshop-képekkel mutatták meg az ügyfeleknek, hogy weboldaluk hogyan fog kinézni a képekkel, a textúrákkal és a navigációval együtt.

A nyomtatott médiára, illetve a rádióra és a televízióra épülő hagyományos reklámügynökségekből digitális ügynökségek születtek, amelyek kizárólag webes tartalom készítésével foglalkoznak. Az erősen vizuális környezetben a webes tervezőknek sokat segít a Photoshop abban, hogy életre keltsék az oldalakat, és olyan tervekkel és képekkel nyűgözzék le a közönséget, amelyek érzéseket keltenek bennük, lekötik a figyelmüket, valamint gondolkodásra és vásárlásra ösztönzik őket.

Miután a Photoshop a professzionális grafikai és képszerkesztési piac nélkülözhetetlen kelléke lett, az Adobe gyorsan felismerte a lehetőséget, hogy az átlagfogyasztóhoz is eljuttathassa a program képességeit. A Photoshop forráskódját felhasználva az Adobe olyan fogyasztói alkalmazáscsaládot hozott létre, amely a képszerkesztést hobbiszinten űzők számára is elérhetővé tette az addig csak a hivatásos felhasználók számára elérhető eszközöket.

A hatás látható volt a családi fotóalbumoktól az ünnepi üdvözlőlapokig. A fogyasztók fényképészethez való hozzáállása a szerkesztőeszközök és a digitális fényképezés megjelenésével megváltozott. A nyomtatott fényképek egyszerű, vörös szemek korrigálása végett végzett szkennelése helyett mára az Adobe Photoshop Elements programmal több ezer digitális fénykép, egyéni grafika és digitális albumoldal rendezhető, amelyek feltölthetők fényképmegosztó oldalakra és személyes blogokra, valamint megoszthatók számtalan más módon.

Az új évezred kezdetére a Photoshop lendületbe jött.

A retusálás új korszakba lépett, amikor a Photoshop 7.0 programban megjelent a Healing Brush (Javító ecset) eszköz. Manapság szinte lehetetlen megállapítani, hogy egy képet retusáltak, a munka pedig sokkal gyorsabban elkészül. A fényképészeti munkafolyamatra optimalizált szolgáltatások segítik a szakembereket a szakmai kihívások teljesítésében azáltal, hogy a kezdeti képeket hatásokkal, a képek összeállításával és a fantáziájukkal vizuális történetekké alakíthatják. A kreatív lehetőségek határtalanná váltak, a valóság és a képzelet határai pedig elmosódtak.

A képek minősége tovább fejlődött a Camera Raw modul bemutatásával. Az Adobe volt az első nagy szoftvergyártó, amely támogatta a RAW (nyers) formátumokat, így lehetővé tette a fényképészek számára, hogy közvetlenül a digitális fényképezőgép érzékelőjének adatait módosítsák és jobb tónustartományú, részlétesebb képeket készítsenek. Azok a fényképészek, akik eddig ellenálltak a digitális fényképezésnek, most azonnal kihasználták a lehetőséget, hogy RAW-képeket készítsenek.

Az Adobe Photoshop fontos részévé vált az technikai képszerkesztési területeknek is, mint például a sajtófotózás, a rendvédelem és a műtárgyak restaurálása. E felhasználók számára a képek szerkesztése másodlagos fontosságú volt a képek feljavításához képest, amely a pontosabb eredményeket szolgálja. A Photoshop a stabilitásáról és a pontosságáról ismert, így természetes választás volt azon ügyfeleknek, akik nagy hangsúlyt fektetnek a hitelességre.

A Creative Suite érkezésével a Photoshop elfoglalta az őt megillető központi helyet az Adobe átfogó tervező, webes és videopublikálásra fejlesztett integrált szoftvercsomagjában. A Photoshop termékcsalád következő jelentős tagja a Photoshop Lightroom volt, amely a nagy mennyiségű digitális fénykép kezelésében, beállításában és bemutatásában nyújt segítséget a fényképészeknek.

A Lightroom hasznos eszköz a hivatásos felhasználók és a komoly amatőrök számára egyaránt. Az esküvői fényképészek a Lightroom programmal hasonló, romantikus külsőt és érzést kölcsönöznek a képeiknek, a természetfotósok pedig kihasználják azt a lehetőséget, hogy előre beállított világításokat tölthetnek le a hajnalban készített képekhez. A Lightroom szervező szolgáltatásai és a Photoshop programmal kialakított integrációja megszilárdította a Photoshop termékcsalád pozícióját.

A digitális képszerkesztési technológia fejlődése természetesen a hagyományos tervezési területeken kívüli ágazatokban is növelte a jobb képszerkesztési képességek iránti igényt. Az Adobe ismét magasabbra tette a mércét a Photoshop CS3 Extended kiadásával.

A hagyományos verzió minden szolgáltatása mellett a Photoshop Extended olyan szolgáltatásokat is kínált, amelyekkel a fontos ágazatok szakemberei kiküszöbölhetik az időigényes folyamatokat és szakterületük élmezőnyében maradhatnak. E javítások természetesen azon tervező és webes szakemberek számára szintén hasznosak voltak, akik folyamatosan új megoldásokat keresnek a 3D grafika, az interaktivitás és más területeken.

A Photoshop Extended szoftverrel az egészségügyi szakemberek a DICOM-képeket a Photoshopba importálhatják, majd a képekkel segíthetnek a pácienseknek elképzelni a lehetséges eredményeket, akik így a megfelelő információk birtokban dönthetnek. Emellett használhatják a mérő, számoló és elemző eszközöket is, hogy ne kelljen kézi számításokat végezni vagy vizuálisan értékelni a képek közötti változásokat.

A Photoshop Extended a tudományos kutatásban szintén fontos eszközzé vált. Az orvosi kutatók importálhatják, elemezhetik és jegyzetekkel láthatják el a DICOM-képeket, illetve 3D anatómiai képet alkothatnak egy DICOM képkötegből, amely bármely szögből és mélységből megtekinthető.

A Photoshop Extended a gyártási folyamatokba is beépült, hogy lerövidítse a termékfejlesztési ciklusokat. A 3D modellek közvetlen festése és a támogatott gyakori 3D formátumokba való exportálás kiküszöböli az időigényes munkákat, amelyeket a bonyolult, nem kompatibilis mérnöki tervezőprogramokkal végzett munka során kell elvégezni.

A Photoshop nem csak a tervezők igényeinek megfelelően gazdagabb és hatásosabb képek készítését teszi lehetővé, hanem egy teljes termékcsaláddá fejlődött, amely a hivatásos tervezőktől a hobbifotósokon keresztül az atomfizikusokig mindenki igényeit kielégíti. A Photoshop most sem pihen a babérjain, és gyorsan meghonosodott a mobilpiacon a Photoshop.com Mobile for iPhone, illetve a Photoshop.com Mobile for Android szoftverekkel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.