Hirdetés
. Hirdetés

A jövő processzorait felhőre optimalizálják

|

Csúcssebességű processzorairól rántotta le a leplet az Intel, melyek az olyan adatintenzív alkalmazások kiszolgálására hivatottak, mint a cloud szolgáltatások vagy analitika - minimálisra csökkentett fogyasztás mellett.

Hirdetés

Az jövő szerprocesszorainak kulcsa az úgynevezett konvergens hálózati kapcsoló (converged fabric controller) lesz, melyeket az Intel integrálni tervez chipjeibe. Ezáltal gyorsabbá válik a szerverkommunikáció, miközben az adatközpontok még inkább csúcsra lesznek járathatók. Raj Hazra, az Intel Architecture Group alelnökének elmondása szerint ezzel virtualizálttá válik az I/O és még szorosabb lesz a viszony a tárolók és hálózat között. Egy integrált vezérlő pedig szélesebb utat - akár 100 GB-ot másodpercenként - biztosíthat az adatoknak, így jelentősen hatékonyabbá teszi az elosztott számítási környezetek teljesítményének kihasználását.

Az integrált hálózati kapcsoló néhány éven belül megjelenhet a vállalat Xeon szerverprocesszoraiban, nyilatkozta Hazra. Pontos dátumot nem kívánt közölni az Intel alelnöke, de azt elárulta, hogy a vállalat már rendelkezik azzal a gyártási eljárással, mellyel a vezérlő a tranzisztorrétegre adaptálható. És mindez alig néhány wattal növeli meg a fogyasztást, állítja az Intel.

Csupán követi az igényeket a chipgyártó, hiszen az olyan óriási webszolgáltató cégek, mint a Google, a Facebook vagy az Amazon, mind nagy mennyiségben vesznek szervereket, melyek a lehető legkevesebbet kell, hogy fogyasszák, amellett, hogy közben teljesítményüknek skálázhatónak kell lennie. A vezérlő megkönnyíti az alacsony késleltetésű adatmozgást a processzorok, a memória, a szerverek és az olyan végpontok között, mint a storage és appliance eszközök. Hazra elmondása szerint szerverimplementációtól és rendszertopológiától függően a fejlesztés rugalmas működést tesz lehetővé, a lehető legenergiahatékonyabban szervezheti az adatforgalmat. A csúcsteljesítményű számítástechnikai eszközök és szerverkörnyezetek sokat profitálhatnak a vezérlő azon képességéből, hogy ki tudja használni az InfiniBand, az Ethernet networking és az egyedi belső csatlakozási technológiák előnyeinek összességét. A cloud rendszerek pedig olyan mikroszervereket vehetnek alkalmazásba általuk, melyek hagyományos Ethernetre és PCI-Express technológiákra alapulnak.

A hálózati kapcsoló jelenleg a processzoron kívül kap helyet, de tranzisztorszintű integrációja jelentősen csökkenti a processzortól és a memóriától való adatlekéréshez szükséges energiaigényt. Hazra elmondása értelmében „sűrűbbé”, koncentráltabb erejűvé tehetők általa a szerverek, azzal, hogy kevesebb alaplapra, kábelre és tápegységre lesz szükség. Ez nem csak az adatfeldolgozás sebességére lesz jótékony hatással, de csökkentheti az energiaszámlát is.

Nehéz idők járnak az Intelre

A vállalat processzor-üzletágának gyengélkedése miatt - melyet a lelassult PC-eladások okoznak - a chipgyártó ezen szegmensből származó profitját elsősorban a nagyobb profitszinttel kecsegtető adatközponti üzlet mozgatja. Az Intel abban a kivételes helyzetben van, hogy CPU-i dominálnak a szegmensben, ám ezt a pozíciót meg is kell tartani. Ezt a célt szolgálta a tavaly júliusban nem tisztázott összegért felvásárolt, hálózatokkal foglalkozó Fulcrum, az InfiniBand eszközök megvásárlása a Qlogic-tól 125 millió dollárért idén januárban, majd a Cray-jel bonyolított 140 millió dolláros áprilisi ügylet.

Nem pihen természetesen az AMD sem, mely saját megoldását a SeaMicro-tól szereze be. Az idei évben történt technológiavásárlás az Advanced Micro Devices-nek 334 millió dollárjába került.

Azt, hogy milyen a helyzet, jól mutatja a pénteki Intel profit warningot követő Morgan Stanley leminősítés. A harmadik negyedévre vonatkozóan mind az árbevétel várakozást (14,2 milliárd dollárról 13,2 milliárd dollárra), mind pedig az EPS várakozást (0,61 dollárról 0,52 dollárra) jelentősen leszállította, valamint a tech óriás részvényeit alulsúlyozásra javasolja. A pénteki nagy zuhanás után ma is lefele készül nyitni az Intel, pre-marketben a részvény ára -0,70 százalékkal került lentebb a pénteki záró értékéhez képest. A vállalat papírjainak elmúlt egy hónapja szinte folyamatos lejtmenetet mutat:

Intel részvények 2012.08.13-09.10
Intel részvények 2012.08.13-09.10

Pénteken egyébként 1 milliárdos csökkenést jelentett be a vállalat a harmadik negyedéves várható eladásokra: 13,2 milliárd dollárra becsüli az Intel az adatot, szemben a korábbi, 14,3 milliárd dollárral. A vállalat közlése szerint a korábbi, 63 százalékos bruttó haszonkulcs 62 százalékra esik vissza. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyik harmadik negyed eladási adataihoz képest 7,2 százalékos csökkenés figyelhető meg, ami 11 negyedéve tartó folyamatos éves szintű emelkedést tört meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.