Hirdetés
. Hirdetés

A könyörgő robotot nem tudjuk kikapcsolni

|

Egy kísérlet az ember-gép kapcsolat meglepő aspektusára derített fényt.

Hirdetés

Hirdetés

Elméletben mindenki tudja, hogy a robotok csak gépek, de velük való kapcsolatunk már most sokkal mélyebb, mint hisszük. Egy német kutatás például megállapította, hogy kikapcsolni se tudjuk őket, ha könyörögnek az életükért.

A PLOS One című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 89 önkéntest kértek meg, hogy különböző feladatokat hajtson végre Nao, az aprócska, emberszabású robot segítségével.

A résztvevőknek azt mondták, hogy a feladatok Nao tanulási algoritmusait segítik. Valójában azonban az igazi teszt ezután következett, amikor a résztvevőket arra kérték, kapcsolják ki a robotot.

A kísérletek felében a robot tiltakozott, és azt magyarázta, hogy fél a sötétségtől, végül esengett, hogy ne kapcsolják ki. Az önkéntesek egy része ekkor megtört, és 43-tól 13-an megtagadták a kikapcsolást, és a többiek is sokkal tovább hezitáltak, mint azok, akik nem hallották a szívhez szóló könyörgést.

A résztvevők szerint úgy éreztek, hogy valami rosszat tesznek a kikapcsolással, illetve ha a robot nem akarja, hogy lekapcsolják, nekik nincs joguk ezt megtenni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.