Hirdetés
. Hirdetés

Alkalmazás életciklus menedzsment a Ker-Soft Kft.-nél

|

Fejlesztői szakmai szeminárium az IBM Rational eszközök bemutatásával.(X)

Hirdetés

A Ker-Soft Kft. húszéves fejlesztőeszköz-értékesítési tevékenysége mind a mai napig meghatározó a cég életében. Ennek keretében három évvel ezelőtt az IBM Rational termékcsalád üzleti partnerévé válva elindult a cégnél az e témához tartozó szaktudás, kompetencia kiépítése, így mára a Ker-Soft Kft. az IBM jelentős magyarországi Rational üzleti partnerévé nőtte ki magát. A Rational-portfolió nem csupán fejlesztő-eszközökből áll, hanem lefedi az alkalmazás életciklus menedzsment teljes területét. Az alkalmazások életciklusa a fejlesztési információk, követelmények összegyűjtésénél kezdődik, végigmegy a kódírás kezelésén keresztül egészen a tesztelésig és üzembe helyezésig. A Rational termékcsalád nem csak informatikai, hanem gyártói vagy egyéb rendszermérnöki tevékenység támogatására is tartalmaz megoldásokat.

Az IBM felismerve, hogy egységes platformon és együttműködő fejlesztői csapatokkal jobb minőségű szoftverrendszereket és szolgáltatásokat lehet létrehozni rövidebb idő alatt, kidolgozta az „Együttműködési életciklus kezelési” koncepcióját. Ennek alappillére a nyílt szabványokon alapuló, közösségi fejlesztésű Jazz platform. A Jazz platformot 2008-ban a Magyarországon is népszerű Eclipse fejlesztési környezetre hozták létre azzal a céllal, hogy a teljes szoftverfejlesztési életciklus alatt a fejlesztők és más résztvevők könnyen kommunikálhassanak, együttműködhessenek egymással.

A csoportos fejlesztés ugyanis olyan, mint amikor a muzsikusok zenekarban játszanak. Amellett, hogy mindenkinek a saját feladatára kell koncentrálnia, a többiekkel is összhangban kell maradniuk. Meg kell egyezniük bizonyos kommunikációs jelekben és egy közös alapon a jelekre válaszolniuk kell – különben az előadás összeomlik.

Az Eclipse vagy más integrált fejlesztési környezetek képesek nagyszerűen támogatni az egyedi fejlesztőket, de a csoport együttműködési szinten nem adnak megfelelő támogatást. Ezért van szükség csoporttámogató platformra, mint amilyen a Jazz. A Jazz egy kliens-szerver alapon működő rendszer, mely az igényeknek megfelelően kiterjeszthető. Támogatja a kontinenseken is átnyúló fejlesztői csapatok működését. Mivel rögzíti azt, hogy mi történik a fejlesztési projekt során, nagyban könnyíti e projektek auditálhatóságát. Támogatja más rendszerekkel való, interfészeken keresztül történő együttműködést, így akár nem csak Java, hanem például .net alapú fejlesztő eszközökkel is használható.

Bár az informatika történetében a szoftverfejlesztési módszertant (Software Development Methodology – SDM) az egyik legrégebbi módszertannak tartják, ennek számos formája terjedt el. Sok fejlesztő mégis igyekszik kerülni ezek használatát a gyors siker reményében. Itt is, mint az élet sok más területén igaz azonban, hogy „Lassan járj, tovább érsz.” Tehát sokszor egy adott méret felett, csak megfelelően kiválasztott módszertanon keresztül tudjuk elérni a fejlesztési célokat, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy egy teljes életciklust lefedő támogatási platform legyen képes befogadni a legelterjedtebb módszertanokat, mint amilyenek a klasszikus vízesés-, vagy a manapság nagyon népszerű agilis-módszertan is. A módszertanok fejlesztési stílust, gondolkodásmódot, kultúrát jelentenek, ezek befogadására csak egy megfelelően rugalmas rendszer képes.

Kis módszertani kitérő után nézzük meg részletesebben, mit is kínál az IBM együttműködési életciklus kezelése (Collaborative Lifecycle Management – CLM)! Mik az alkotóelemek, és azok milyen funkciókkal rendelkeznek? A CLM, bár lefedi a teljes életciklust, alapvetően három alkotórészből áll. Az IBM Rational Requirements Composer gyűjti össze a követelményeket és formálja meg a fejlesztési projekt alapjait. A változás-kezelést, konfiguráció-kezelést, projekt menedzsmentet, kódolás-támogatást és a csoportos fejlesztési támogatást az IBM Rational Team Concert nyújtja. Végül a tesztelési fázisban a megfelelő minőséget az IBM Rational Quality Manager biztosítja. Természetesen a három alappilléren kívül több termékkel is kiegészíthető az eszköztár, például a követelmények megfogalmazása során a terveknek a rendszerbe illesztését és dokumentálását a Rational Software Architect végezheti el.

A központi elem a Rational Team Concert Jazz platformra épült, és már ezen a platformon integrálódik a másik kettő alappillér elemmel is. A Team Concert képes fejlesztési, de akár más jellegű projektek teljes körű menedzselésére is, mely magában hordozza a tetszőleges, akár saját magunk által fejlesztett fejlesztési módszertan kiválasztását, legyen az vízesés, inkrementális, spirális, prototípusos, vagy agilis SCRUM. A projektmenedzsment érdekessége, hogy a cél nem egy projekt vizuális megtervezése, bár erre is lehet mód, hanem annak végigmenedzselése. A Ker-Soft Kft. több ügyfelénél is bemutatta, hogy a Team Concert képes a gyártási projektek kezelésére is. A termék egy szerepkör alapú felhasználó kezelési alrendszert is tartalmaz, melyben a legfinomabb részletekig szabályozható, hogy a projekt mely résztvevője, milyen információkat láthasson, vagy módosíthasson.

Hirdetés

Amennyiben szeretné új együttműködési alapokra helyezni cégénél, szervezeténél a fejlesztői csoportok munkáját, és érdekli, hogy ezt mások hogyan valósították meg, jöjjön el a Ker-Soft Kft. IBM-mel közösen tartandó szakmai szemináriumára 2013. március 21-én, mely nem csak fejlesztési vezetőknek szól, hanem az alkalmazás-fejlesztést hasznosító vállalati középvezetőknek is. Részletes program és ingyenes regisztráció itt

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.