Hirdetés
. Hirdetés

Ampere testreszabott számítási magokat jelent be a felhőügyfelek számára

|

A számítási mag a legkritikusabb része minden chiptervezésnek.

Hirdetés

Az Ampere Computing Llc, amelyet az Intel korábbi elnöke, Renee James alapított, bejelentette, hogy jövőre saját, egyedi tervezésű számítási magokat tartalmazó processzort fog piacra dobni, és ezzel csatlakozik az egyedi chipgyártó cégek kis csoportjához.

Az adatközponti chipekkel foglalkozó startup egyike azoknak a vállalatoknak, amelyek az Intel és az Advanced Micro Devices kihívói kívánnak lenni, hogy együttesen birtokolják az adatközponti és felhőalapú számítástechnikai chipek virágzó piacának nagy részét. Az Ampere a brit chipgyártó Arm olyan technológiáit alkalmazza, amelyek a világ legtöbb okostelefon-chipjébe beépülnek.

A számítási mag a legkritikusabb része minden chiptervezésnek, amely meghatározza a chip kulcsfontosságú tulajdonságait, például azt, hogy mennyi áramot használ, mekkora számítási teljesítményt nyújt, és mennyire jól kezeli a különböző típusú szoftvereket.

Az Ampere - olyan vállalatokkal együtt, mint a Marvell Technology és az Amazon Web Services - eddig az Arm szellemi tulajdonát használta az Intel és az AMD konstrukcióinál jóval energiatakarékosabb chipek létrehozására. A cég által piacra dobott chipek többsége a brit gyártó által elérhetővé tett, készen kapható számítási magterveket használja.

Hirdetés

Az Ampere most azonban saját számítási magokat tervezett, ami megkülönböztetheti chipjeit a riválisoktól. Az egyedi számítási magokkal készülő Arm chipek talán legismertebb gyártója az Apple, amely egyedi magokat használ, hogy megkülönböztesse telefonjait az androidos riválisoktól. Miután az Apple évekig tökéletesítette magjait a telefonokban, tavaly az M1 laptop- és asztali chipeknél is felhasználta őket, hogy eltávolodjon az Intel processzoroktól.

"Ez nagyon hasonló ahhoz, amit az Apple az M1-gyel tett, mi is ezt tesszük a szerverek esetében" - mondta James a Reutersnek adott interjúban.

Az Ampere 2017-es alapítása óta dolgozik az egyedi magokon. James, aki közel 30 évet töltött az Intelnél, megjegyezte, hogy a mai felhőchipek többsége az Intel 1990-es években megszületett processzorterveiből származik. Elmondta, hogy az Ampere a magoktól kezdve teljesen testre akarja szabni a chipjeit ahhoz, annak megfelelően, ahogy a felhőszolgáltatók ma számítási teljesítményt értékesítenek az ügyfeleknek. "Nagyon a jövőre koncentrálunk, nem a múltra" - hangsúlyozta James.

Az Oracle Corp, a Microsoft, a kínai Tencent Holdings és a ByteDance, illetve a TikTok tulajdonosa is elkötelezte már magát az Ampere chipek használata mellett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.