Hirdetés
. Hirdetés

Automatikus portarendszert fejlesztett az Alvicom

|

A gazdasági szegmensben másfél évtizede nagyvállalati szoftvertesztelést és fejlesztési projekteket végző Alvicom Kft. Budapesten mutatta be legújabb termékét, az automatikus alapanyag- és főportarendszert.

Hirdetés

Az 1996 óta működő, főleg nagyvállalati ügyfélkörrel rendelkező cég európai uniós támogatást is igénybevéve hozta létre Java platformon működő, Linux operációs rendszeren futó fejlesztését. A cél egy minimális emberi beavatkozást igénylő, integrált portarendszer megvalósítása volt.

Az egy éve elkezdett projekt mintegy 45 millió forintba került, a próbaüzem - a Xella Magyarországnál - jelenleg is zajlik.

A rendszer az agilis módszertan elveit követve készült, melynek alkalmazása komoly lépés az informatikai projektek tervezésénél és lebonyolításánál: olyan eremény és gyakorlatorientált módszer, ahol minden résztvevő a projekt céljaira koncentrálhat, ellenérdekeltségek nélkül.

A rendszer feladata

Az automatikus alapanyagporta rendszer alapvető feladatai közé tartozik az egy adott gyárnak szállított alapanyagok automatikus fogadása, a szállító teherautók mérlegelése, az adatok SAP-ba való rögzítése, a mérlegjegyek kiállítása, de ez végzi a dolgozók és a gépkocsik beléptetését, és a késztermék kiléptetését is.

Ha gond adódik, egy úgynevezett incidenskezelő tájékoztatja a portaszemélyzetet a problémáról, és lehetőség szerint egyszerű választási lehetőségeket kínál fel, melyből a személyzet feladata kiválasztani a megfelelőt. Például ha a sár miatt nem látszik egy teherautó rendszáma, az incidenskezelő jelzi, így a személyzetnek módjában áll kézzel feljegyezni a hiányzó adatot. Minden incidens nyilvántartásba kerül, melyek egy speciális felületen, összegyűjtve tárolódnak, és természetesen vissza is kereshetőek.

A rendszer előnye többek között az, hogy egy webes felületnek köszönhetően távolról is felügyelhető, és - szükség esetén - bárhonnan újraindítható.

Műszaki háttér

A PC és a hardverpanelek TCP/IP fölött, saját fejlesztésű adatprotokoll segítségével kommunikálnak egymással. A PC-n futó vezérlőszoftver a gyár központi adatbázisát olvassa illetve írja, a gyár és a mérlegház közötti fizikális kapcsolatot wifi eszközök biztosítják.

Ahogy már korábban is említettük, a mérlegporta vezérlőszoftvere egy Java platformon kifejlesztett, általános feladatokat ellátó automatizálási rendszer, mely úgynevezett üzenetvezérelt módon működik. Ez azt jelenti, hogy a különböző bemeneti egységekből érkező jelek - vagy akár külső szoftverből érkező utasítások - alapján a vezérlőkomponens logikák megfelelő kimeneteket kapcsolnak, illetve küldenek üzenetet más komponenseknek.

A fejlesztés a hardvereszközök (sorompók, rendszámfelismerő- és biztonsági rendszerek, számítógépek) irányításához szükséges, illetve az üzleti logikát megvalósító szoftverek tervezését, fejlesztését, tesztelését és telepítését foglalta magába.

Bár a szoftvert egyelőre csak a hazai piacra szánják, a készítők különös figyelmet szenteltek annak is, hogy a rendszer által készített dokumentumok - visszajelző e-mail, elektronikus mérlegjegy - több nyelven is elkészülhessenek.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.