Hirdetés
. Hirdetés

Az SSD hamarosan képes lehet felismerni a zsarolóvírus-támadásokat

|

A legjobb az egészben, hogy a további funkciók csak kis késleltetéssel járnak.

Hirdetés

Akadémiai kutatók újszerű ötletet dolgoztak ki a zsarolóvírus-támadások meghiúsítására olyan firmware segítségével, amely képes blokkolni a szilárdtest-lemezek (SSD) írási hozzáférését, amint ilyen támadásnak megfelelő mintákat észlel.

Az SSD-Insider++ névre keresztelt intelligens firmware-ről szóló ötletet egy koreai és amerikai számítógéptudósokból álló kutatócsoport javasolta. "Arra gondoltam, hogy jó lenne, ha meg tudnánk védeni azokat az embereket, akiknek nincs telepítve a számítógépükre a transzverzió elleni program, egy transzverzió elleni belső SSD-vel" - mondta egyikük, DaeHun Nyang, a The Registernek.

Hirdetés

A kutatók az SSD-Insider++, SSD-asszisztált Ransomware-felismerő és adat-visszaállítási technikák című tanulmányban fejtették ki az ötletüket. A tanulmányt elemezve a The Register kifejti, hogy az SSD-Insider++, amely az SSD-vezérlőn fut, a meghajtó aktivitásának olyan mintázatai után tartja nyitva a szemét, amelyek megfelelnek a zsarolóprogram-támadásoknak.

Amint rosszindulatú tevékenységet észlel, a mechanizmus letiltja a tárolóeszközre történő be- és kimenetet, lehetőséget adva a felhasználóknak a titkosítást kezdeményező, támadó folyamat eltávolítására.Az SSD-Insider++ továbbá a jelentések szerint másodpercek alatt visszafordítja az adatokban keletkezett károkat, mivel az SSD működési jellemzőit kihasználva azonnal visszaállítja a fertőzött fájlokat.

A kutatók szerint az SSD-Insider++ 100 százalékos sikerrel járt el mind a "vadon termett", mind a laboratóriumban létrehozott kártevőkkel szemben, és még a károkat is sikerült tíz másodpercen belül visszafordítania. A legjobb az egészben, hogy a firmware-en történő megvalósításnak köszönhetően a mechanizmus csak 12,8-17,3 százalék közötti késleltetést eredményez, az átviteli sebesség csökkenése pedig legfeljebb 8 százalékos volt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.