Hirdetés
. Hirdetés

Decent OS: Ubuntu leágazás Gnome rajongóknak

|

Utálod az új Unity felületet? A GNOME 2 ingyenes Ubuntu alapokon tetszeni fog.

Hirdetés

A Canonical a haladás útjára lépett, mikor a Unity-re váltott, így valóban modern lett a legújabb Ubuntu alapértelmezett kezelőfelülete. Csakhogy sokan nem szeretik, ha az évek során megszokott felhasználói felületet kicsavarják a kezükből. Számukra nem csak a GNOME-ra való kézi visszalépés lehetősége áll rendelkezésre, van egy külön disztribúció, mely az Ubuntu-GNOME páros rajongóinak készült.

 

Készítőik szerint nem csak ezt a speciális csoportot, hanem a számítógéppel most ismerkedőket is célozza a Decent OS, mely a Canonical gondozásában megjelenő Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal) leágazása, kiegészítve a Gnome 2.32 grafikus környezettel, a lehetőségek szerint kicsinosítva és modernizálva. Maradt a Start menü jellegű képződmény az asztal bal alsó sarkában, csakúgy, mint a tálca és a bal szélen a Docky dokkoló-indítómenü.

 

 

A Decent alkalmazásai között szerepel a Pidgin 2.7.11 messenger, a Chromium 14.0 böngésző, a Claws 3.7.8 e-mail kliens, a Dropbox 1.2.52, a Transmission 2.13 BitTorrent kliens, a Gwibber 3.0.0.1 a közösségi hálózatokhoz, a LibreOffice 3.3.4 (Writer, Calc, Impress, Base, Math), a Synaptic 0.70 csomagkezelő. Azért elerhető az Ubuntu One is, van több médialejátszó (VLC is), sőt, a PiTiVi videoszerkesztő is helyet kapott a rendszerben. Fényképész oldalról a Shotwell 0.9.3 fotóalkalmazás és a nagy klasszikus, a GIMP 2.6.11 áll rendelkezésre.

 

Jelenleg Brian Manderville, a Decent fejlesztője gőzerővel dolgozik kedvencének legújabb kiadásán, az Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin) alapokból kiindulva. A Decent OS 3.0-ban már benne lesz a Mozilla Firefox és 64 bites változatban is rendelkezésre áll majd.

 

Kérdéses ugyan, hogy a számítástechnikával ma ismerkedők koruknál és mobil érdeklődésüknél fogva vajon találkoznak-e egyáltalán egy asztali Linux rendszerrel valaha, nem egyből okostelefonnal illetve táblagéppel kezdenék-e inkább? Véleményünk szerint sokkal inkább a Unity-t ellenzők lelik majd kedvüket a Decent OS-ben, ők viszont nagyon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.