Hirdetés
. Hirdetés

E-anyakönyv

|

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának fejlesztése révén a jelenlegi négyféle anyakönyv helyett már csak egyre lesz szükség.

Hirdetés

A KEKKH a közel egymilliárd forintos uniós forrásból megvalósuló informatikai fejlesztésének eredménye, hogy egyféle anyakönyv váltja fel a jelenlegi négyféle (születési, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati, halotti) anyakönyvet.

Hirdetés

„Fő cél, az elektronikusan vezetett közhiteles anyakönyv létrehozása, ebből korszerű, hatékony és gyors adatbevitel, valamint adatszolgáltatás biztosítása az anyakönyvvezetők, illetve az anyakönyvi adatok igénylésére jogosult egyéb szervezetek és személyek számára.”- emelte ki projektnyitó előadásában Tekler Vilmos. A projekt vezetője hozzátette, hogy az országos elektronikus anyakönyvi közhiteles nyilvántartás létrejöttével csökkennek az ügyfelek ügyintézéssel járó terhei, többek között egyszerűbbé válnak az anyakönyvi, az anyakönyvezésen alapuló, a személyes adatok nyilvántartását és azok változását érintő hatósági eljárások (pl. személyazonosságot igazoló okmányok kiadása), valamint az ügyfelektől történő anyakönyvi kivonatok indokolatlan igénylésének gyakorlata.”

Adattakarékossági és célszerűségi okokból az adatok nyilvántartása nem anyakönyvi események alapján történik majd papíralapon, hanem személyhez kötötten elektronikusan. A papír alapú anyakönyvek adattartalmának digitalizálása folyamatosan történik. Így például házasságkötés esetén rögzíteni kell digitálisan a házasulók papír alapú születési anyakönyvi bejegyzését is. A fejlesztéshez szükséges legfontosabb infrastruktúra, a hardver elemek, már meg is érkezett a KEKKH-hoz.

 

Az Elektronikus anyakönyvi nyilvántartás megvalósítása tárgyú EKOP-2.1.7-09-2011-számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 904 900 000 forint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.