Hirdetés
. Hirdetés

Egy csipetnyi chipkártya

|

Ismerje meg, hogyan készülnek és működnek a chipkártyák, mi történik a fizetési művelet vagy az ügyfélazonosítás során.

Hirdetés

Mindenhol ott vannak. A telefonunkban, gyermekünk diákigazolványában, a pontgyűjtő kártyákban és egyre több bankkártyában. Előbb-utóbb talán a buszbérletünkbe is beköltöznek. A lapkákról (chipekről) van szó. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Intelligens Kártya Fórum (NJSZT IKF) rendezvényen a technológia jövőjébe pillanthattunk bele. Szó esett többek között az elektronikus fizetési rendszerekről, a tömegközlekedésben történő felhasználás lehetőségeiről, valamint az érintésmentes technológiákról. Természetesen a szabályozás várható irányai sem maradhattak ki az érintett témák közül.

Az elmúlt években sok érdekes program indult hazánkban, ilyen volt az orvosok speciális intelligens bankkártyája az Orvosi Kamara közreműködésével, és elindult egy többszereplős törzsvásárlói program (SuperShop), ahol egy kártyán biztosított a pontgyűjtés és a pontbeváltás egy áruházlánc, egy bank, szupermarketek és egy benzinkút hálózat között. A közeljövő egyik nagy dobása a ma használt TAJ kártyát felváltó Egészségügyi kártya lesz, amely alapvetően a beteg gyors azonosítását teszi majd lehetővé. Az OEP tavaly sikeres pilot projektet hajtott végre, országos használatának alapjait pedig idén kívánja megteremteni. A kártya a tervek szerint kettős funkciót lát majd el. Az egyik oldala a mostani TAJ kártyának felel majd meg, a másik pedig az európai betegbiztosítási kártyának.

Mivel a chipmodulok gyártása csak milliós nagyságrendben kifizetődő, ezért a kártyagyártók csak meghatározott területekre kínálnak modulokat. Ilyen a telekommunikáció, ahol telefonkártya, illetve a mobil telefonokban használatos SIM kártya formájában találkozhatunk a chip technológiával. A bankkártyák területe, ahol a bankok számára a kártyatársaságok által kötelezővé tett szabványok felváltják a mágnescsíkot lapkára. Az elektronikus pénztárcák területe, amely alapvetően a relatíve kis összegű fizetések zárt rendszere (közlekedés, parkolás, pontgyűjtés). Végül az azonosító kártyák területe, ahol akár digitális aláírás felhasználásával a azonosíthatók biztonságosan személyek (betegkártya, útlevél, diákigazolvány).

A felhasználók azon igényét, hogy egy lapkába integrálva ugyanaz a kártya több funkcióra is képes legyen, sokáig nem tudta a szakma kezelni, ma már azonban - a szabványok és a technológia fejlődésének köszönhetően - mindez műszakilag kivitelezhető. Így multifunkciós kártyák állíthatók elő, hatékonyabbá téve a kapcsolódó rendszereket.

Az NJSZT IKF tizedik évfordulójának alkalmából a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontjában rendezett kiállításon megtekinthető a lapkák felhasználásának különböző területei, valamint készülékek és eszközök a gyártástól egészen az elfogadásig.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.