Hirdetés
. Hirdetés

Egyre nagyobb bajban a Sony

|

A legutóbbi negyedévben tovább növekedett a japán cég vesztesége, éves kilátásai pedig romlottak.

Hirdetés

Közzétette második pénzügyi negyedéves jelentését a Sony, amelynek hatására a cég részvényárfolyama zuhanásba kezdett. A new york-i tőzsdén például cikkünk írásának a pillanatában 11,18 dollárt adtak a Sony papírokért, amely egy újabb mélypontnak felel meg.

 



A Sony ugyanis 24,6 milliárd jen (316 millió dollár) negyedéves veszteséget jelentett be, miközben tavaly - az év hasonló időszakában - még csak 15,5 milliárd jen volt a veszteségük. Az értékesítés összességében ugyanakkor 1,4 százalékkal 1,52 billió jenre (19,4 milliárd dollárra) nőtt a kamerák, professzionális rádiózási termékek és mobiltelefonok jó piaci szereplésének köszönhetően. Ennek ellenére az erős jen és az LCD-kijelzős tévék, valamint a videojáték-gépek eladásai komoly kihívást jelentenek a cégnek.

A Sony vergődése:

2011. március 11. - A Japánt sújtó földrengés és szökőár a Sony tíz Észak-Japánban lévő gyárát átmenetileg működésképtelenné tette, lerombolta az ellátási láncot (részvényárfolyam 33,45)

2011. április 17. – Feltörik a PlayStation Network (PSN) és a Sony Online Entertainment adatbázisait, ahonnan ismeretlen tettesek személyes adatokat tulajdonítanak el. Pár nappal később a japán gyártó elismeri a közel 25 millió fiókot érintő adatlopást. (részvényárfolyam 30,50)

2011. augusztus 9. - leég a Sony brit optikailemez-gyártó üzeme, ami kihatással volt a gyártó otthoni szórakoztatással foglalkozó részlegének ellátási láncára (részvényárfolyam 21,49)

2011. november 2. - az erős yen, és a televízióeladások visszaesése miatt 346 millió dolláros veszteséget kénytelen elkönyvelni a Sony a második negyedévében (részvényárfolyam 17,92)

2012. január 25. - a katasztrofális thaiföldi árvíz a Sony alkatrészellátásában is fennakadásokat okoz (részvényárfolyam 18,42)

2012. február 2. - a cég 2,9 milliárd dolláros veszteséget kénytelen elkönyvelni 2011-re. A vezérigazgatói székből távozott Howard Stringer, akinek helyét Kazuo Hirai vette át, ezzel együtt jelentős átszervezéseket jelentett be a Sony, amely tízezer fős leépítést tervezett, és a kulcsüzletágakat is átstruktúrálták (részvényárfolyam 17,09)

2012. február 8. - a yen árfolyama történelmi magasságokba emelkedett, így a Sony kénytelen volt profit-figyelmezetést kiadni a pénzügyi év végére várható 1,2 milliárdos veszteségről, mire a Moody's, a Fitch Ratings, majd a Standard & Poors is leminősítette a céget (részvényárfolyam 20,88)

2012. május 10. - Fennállásának legrosszabb pénzügyi évét zárta a Sony, amely 5,7 milliárd dolláros veszteségről számolt be. Ezen időszak alatt a cég eladásai 10 százalékkal visszaestek. (részvényárfolyam 14,20)

A pénzügyi negyedéves jelentést bővebben a Computerworld elemzi.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.