Hirdetés
. Hirdetés

Ellison: gondolkoztunk a RIM és a Palm felvásárlásán

|

Az Oracle vezérigazgatója a Google ellen indított szabadalmi per tárgyalásán tanúskodva azt mondta, cége komolyan gondolkozott egy saját okostelefon-platform elindításán. A Sunt felvásárló cég a Java-jogok állítólagos megsértése miatt perelte be a keresőóriást.

Hirdetés

Larry Ellison
Larry Ellison

Az Oracle komolyan fontolgatta a Palm és a BlackBerry eszközöket gyártó Research In Motion (RIM) felvásárlását – jelentette ki Larry Ellison, a cég elnök-vezérigazgatója kedden, a San Francisco-i kerületi bíróságon, a Google elleni szabadalomsértési és szerzői jogi per második tárgyalási napján.

A legendásan pörös kedvű gyártó 2010 augusztusában nyújtott be keresetet az Egyesült Államok San Francisco-i kerületi bíróságához: azzal vádolják a Google-t, hogy szakembereik az Android operációs rendszer kifejlesztésekor jogosulatlanul használtak fel egyes jogvédett Java-szabadalmakat. A vitatott nyílt forráskódú technológiák a Sun Mycrosystems felvásárlását követően kerültek az Oracle birtokába.

Ellison elmondása szerint hosszas gondolkozás után végül letettek arról, hogy saját okostelefon-platformot hozzanak létre: a RIM-et túl drágának találták, a Palm nem volt elég versenyképes, saját fejlesztői tudásuk pedig kevésnek bizonyult egy ilyen komplex rendszer kifejlesztéséhez. „Végiggondoltuk és végül elvetettük az ötletet” - fogalmazott a CEO.

Az Oracle első embere Robert Van Nest, a Google egyik ügyvédje keresztkérdéseire válaszolva számolt be cége smartphone-fejlesztésekkel kapcsolatos – időközben elvetett – terveiről. Van Nest megpróbálta meggyőzni a bíróságot arról, hogy Ellisonék csak azért perelték be a megbízóit, hogy így – törvényesen megítélt kártérítés formájában – próbáljanak hasznot húzni az Android operációs rendszer sikeréből – ha már saját fejlesztésű megoldást nem tudtak piacra dobni.

A bíróság Larry Page, a Google alapító-vezérigazgatójának videón rögzített tanúvallomását is meghallgatta. Page-et David Boies, az Oracle jogászcsapatának vezetője faggatta, az ügyvéd abban a reményben vetítette le a felvételt, hogy az hitelt érdemlően bizonyítja: a Google vezetői tisztában voltak azzal, hogy az Android kifejlesztéséhez szükségük lesz a kérdéses Java-licencek megvásárlására.

Boies egy, az Android fejlesztői csapata által írt feljegyzésre hivatkozott, amelyben az olvasható, hogy a Google-nek „be kell szereznie egy licencet a Suntól”. Page kitérően válaszolt az ügyvéd keresztkérdéseire, elmondása szerint a dokumentumban foglaltak „Nem egyeztethetőek össze a Java-val kapcsolatos ismereteimmel”.

Az Oracle jogászai hétfőn, a maratoni hosszúságúnak ígérkező tárgyalássorozat első napján, a Google-éi kedden tartották meg nyitóbeszédüket. A keresőcég illetékesei tagadják, hogy jogsértést követettek volna el; most a felperes jó nevű ügyvédein a sor, hogy bizonyítsák, megbízójuk joggal tart igényt a borsos jóvátételre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.