Hirdetés
. Hirdetés

FELHÍVÁS a CEPIS eCompetence Benchmark felmérésben történő részvételre

|

Érintettek: Bármilyen szintű, informatikai jellegű munkakörben dolgozó szakemberek Kezdeményező: European Council, „Grand Coalition for Digital Jobs” projekt; CEPIS - Council of European Professional Informatics Societies; Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

Hirdetés

Kedves Kolléga,

A CEPIS1 egy nemzetközi projekt keretében foglalkozik az Európa Tanács által kitűzött feladatok, az eSkill-szintek és az ICT szakmai végzettségek nemzetközi szintű egységesítésének problémáján.

Európában ma kb. 3-400 ezer informatikai jellegű állás betöltetlen, s ezen a szakemberhiányon utólagos képzésekkel próbálnak úrrá lenni vállalatok és közintézmények – ennek hiányában pedig képzettség nélküliek kezelik a bonyolult rendszereket. A szakképzettek, szakmai munkakörökben dolgozók ismereteinek, készségeinekkompetenciáinak feltárását célozza az a felmérés, amelyhez az Ön segítségét kérjük.

Az EC meghirdette a Grand Coalition for Digital Jobs kezdeményezést, amelyhez a CEPIS szervezet az ún. eCompetence Benchmark adatgyűjtő felméréssel igyekszik hozzájárulni. A Grand Coalition egy többoldalú partnerségi kezdeményezés, amely megpróbál válaszokat keresni az ICT szakemberek hiányával, a végzettségek zűrzavarával előállt keserves európai helyzetre. A CEPIS felvállalta, hogy tagországaival (tagszervezeteivel) egy felmérést végez el a jelenlegi és jövőbeli ICT szakemberek körében. A felmérés célja a meglévő és hiányzó képességek-készségek, kompetenciák feltérképezése, az ICT szakemberek tudás-és készségelemeinek a munkaerő-piaci elvárásokkal történő összevetése.

A projekt már elkezdődött, s 2013-ban kell befejezni, ezért a csatlakozók részéről gyors és hatékony munkát kérnek.

A felméréssel kapcsolatos információkat megküldték a magyar tagszervezet NJSZT számára, s úgy gondoljuk, rendkívül hasznos lenne, ha Magyarország szerepelne ebben az elemzésben. Egyrészt egy elemezhető „tükröt” kapnánk a hazai ICT-munkaerő - állapotról, másrészt összehasonlíthatnánk a hazai helyzetet más európai országok adataival. Ráadásul minden, a kérdőívet online kitöltő személy sajátmagáról kap egy „kompetencia-tükröt”, amit tetszése szerint használhat munkahelyén, vagy új munkára történő jelentkezés alkalmával, s összehasonlíthatja képességeit-készségeit standard európai munkakörök követelményeivel. Kérjük, ha Ön akár gyakorló informatikus, vállalkozó, alkalmazott, tanár-oktató, informatikai területen tanuló hallgató, legyen akármilyen beosztásban, töltse ki ezt a kérdőívet, lehetőleg még június folyamán. A nemzeti koordinátor NJSzT-megbízott látni fogja, hányan küldték el Magyarországról adataikat, s végül hozzájutunk egy átfogó, elemezhető adathalmazhoz.

A teendők:
1. A www.cepis.org címen az eCompetence Benchmark linken a „Take a CEPIS eCompetence Benchmark”
felhívásra egy egyszerű regisztráció után megjelenik az angol nyelvű kérdőív
2. Az egyes kérdésekre a szokásos rangsor-jellegű válaszokat kell megadni, egyeseknél további részletezéseket kínál fel
a rendszer. A kitöltés egyszerű, kb. 10-15 percet vesz igénybe
3. A felhívást az NJSzT tagjainak küldtük ki. Kérjük, ajánlja (küldje tovább) olyan informatikus
kollégáinak, végzős hallgatóknak, kutatóknak, akik e szervezeteknek nem tagjai – így még pontosabb
eredményeket fogunk kapni az elemzés során. Angolul nem tudó kollégák lehetőleg vegyék igénybe
mások segítségét a kitöltéshez.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.