Hirdetés
. Hirdetés

Ha kopogtat a szoftverrendőrség

|

Mennyibe kerül egy jogtiszta szoftverekkel felszerelt iroda? Mennyit spóroljunk ingyenes megoldásokkal?

Hirdetés

Évek óta nagyjából ugyanazon a szinten mozog a hazai illegális szoftverhasználat. A kisvállalkozások többség könnyen beleesik abba a hibába, hogy illegális verziók használatával próbál a jogtiszta szoftverek beszerzésén takarékoskodni. Pedig okosan tervezve, akár százezrekkel is kevesebbet költhetünk programokra, anélkül, hogy összetűzésbe kerülnénk a rettegett BSA-val.

Operációs rendszer olcsón

Számos esetben tapasztalható, hogy az irodai gépeken futó értelmetlen, felesleges programok a pazarlás melegágyai. Az új gépek beszerzésekor legtöbbször ugyanis megpróbálnak eladni nekünk mindent, amire általában egyáltalán nincs szükségünk. Első kérdés, amit nem árt tisztázni, hogy kell-e egyáltalán Windows a gépeinkre? Ha kell, feltétlenül ragaszkodunk-e a legújabbhoz? Ez jelen esetben ugye, a Vistát jelenti, amelyhez persze új Office csomag dukál. A takarékos válasz, hogy ne ragaszkodjunk a drága programokhoz, amelyek különleges funkcióit sosem fogjuk használni, így az előnyeit sosem fogjuk élvezni. Ha a feladat jellege nem követeli meg, elegendő egy olcsóbb, de mégis használható ingyenes, vagy pénztárca kímélő program is.

Elég lehet egy Linux? Igen. Megszokásból idegenkedünk az új megoldástól, vagy kompatibilitás problémáktól tartunk? Érdemes kipróbálni, hiszen legtöbbször ingyen van. A szabad felhasználású programok rajongóinak nem kell magyarázni, hogy kis keresgéléssel szinte minden problémánkat megoldhatja egy ilyen csomag. Irodai használatra ma már olyan - enterprise desktop (pl. Novell SUSE linux) - megoldásokat is kínálnak, amelyek kifejezetten kis irodai használatra optimalizáltak.

Kell egyáltalán valamilyen irodai csomag?

Egyre terjednek az online irodai megoldások, de ha nem bíznánk meg a Google és társai által kínált webes felületekben választhatunk ingyenes irodai csomagokat, Open-Office-t vagy valami hasonlót. A funkcióiban és felületében hasonló irodai csomagok legtöbbje ma már alkalmas arra, hogy irodánk - ingyen - jogtiszta megoldással helyettesítse a Microsoft irodai megoldásait. Persze vannak a dolognak hátulütői is, hiszen nem lesz minden olyan, mint a megszokott fizetős programnál, lehet, hogy az átállás is döcög majd egy kicsit, de hát a spórolásnak ez az ára.

Prezentációs szoftverek, rajzprogramok

A korábban emlegetett online Google megoldások ebben a kategóriában is kínálnak ingyenes változatot, amelyhez ráadásul nem is kell a gépet sem magunkkal cipelni, hiszen weben könnyen hozzáférhetünk bármikor. A Google profi online irodai csomag kevés pénzért teljesen használható megoldást nyújhat.

Persze akadnak letölthető ingyenes, vagy olcsó prezentációs programok az interneten, ezek tudása változó, legtöbbjük ráadásul limitált shareware verzió, amely teljes értékű használatáért általában fizetni kell.

Aki takarékoskodni szeretne, nem árt, ha megtanulja, hogy rajzolni, képet retusálni nem csak Photoshoppal lehet. A Photoshop-ot kiváltó programok többsége funkcionalitásában meg sem közelíti a profi rajzoló Adobe programot, ellenben általában elég képretusálásra, képmanipulálásra. Ebben a kategóriában is sok a shareware, de találunk teljesen ingyenes megoldást is.

Szoftverleltár és telepítési szabályzat

Hogy ne érjen kellemetlen meglepetés egy esetleges ellenőrzéskor, a leghelyesebb, ha rendelkezünk egy folyamatosan frissített szoftverleltárral és ez legalább köszönőviszonyban van a valósággal. Tudatában kell lennünk annak, hogy büntetőjogi felelősséggel tartozik az a vezető is, aki eltűri, hogy az alkalmazottai számítógépein lopott szoftverek fussanak.

 

bsanagy.jpg


 

  • Tartsa rendben a megvásárolt eredeti programlicenceket és rendszeresen ellenőrizze a munkatársak gépein futó alkalmazások jogtisztaságát.
  • Készítsen költségvetést a szoftver jellegű kiadásokról és rendszeresen ellenőriztesse, hogy a hivatalos verzió frissítések felkerülnek-e a számítógépekre.
  • Az ingyenes programok egy része, - általában üzleti használat esetén - némi pénzébe kerülhet, ezért cserébe viszont a vásárló általában megkapja a rendszeres frissítéseket is.
  • Készítsen szabályzatot arról, hogy mi kerülhet a gépekre, ezt ismertesse alkalmazottaival, illetve legyen felelős minden munkavállaló a rábízott számítógépen futó szoftvereiért.
  • Ne engedje, hogy illegális letöltött film, MP3, játékok tömege foglalja a drága merevlemez kapacitást, hiszen ez nem csak jogsértő, hanem számos biztonsági kockázatot is magában hordoz.


Ezen szabályok és tanácsok betartásával és betartatásával nyugodtan beengedheti a bekopogtató BSA jogvédőit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.