Hirdetés
. Hirdetés

Hatalmas leépítés a komáromi Nokiánál

|

A Nokia kétezer-háromszáz magyarországi munkavállalójától válik meg. A cég Ázsiában koncentrálja a gyártását; a leépítések a mexikói és a finnországi dolgozókat is érintik.

Hirdetés

Hatalmas leépítés a komáromi Nokia-gyárban
Hatalmas leépítés a komáromi Nokia-gyárban

A Nokia szerdán jelentette be, hogy az év végéig 2,300 munkavállalót bocsát el komáromi gyárából. A cég Ázsiába helyezi át az okostelefonok gyártását: az összesen négyezer fősre tervezett leépítés a mexikói Reynosában és a finnország Salóban üzemelő gyárak dolgozóit is érinti. A komáromi üzemben jelenleg 4,400-an dolgoznak.

Az MTI értesülései szerint a leépítésekben érintett gyárak a jövőben az európai és amerikai piacra szánt okostelefonok testreszabását végzik majd.

Nem "a végzett munka minőségétől" függött

Niklas Savander, a Nokia Markets ügyvezető alelnöke a hírügynökséghez eljuttatott közleményben azzal indokolta az átszervezéseket, hogy az összeszerelés Ázsiába delegálása révén a Nokia közelebb kerül a beszállítóihoz, ami lehetővé teszi, hogy az új fejlesztések az eddiginél gyorsabban jelenjenek meg a piacon.

Simai Anna, a komáromi Nokia kommunikációs vezetője az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a gyár továbbra is a vállalat ellátási láncának fontos része marad. A gyártás átszervezése nem a gyár teljesítményétől és a végzett munka minőségétől függött – hangsúlyozta Simai.

A tervek szerint a leépítéseket 2012 végéig, fokozatosan hajtják végre. A Nokia mindenre kiterjedő, a helyi igényekre szabott támogatási programot kínál a dolgozóinak: az anyagi támogatás mellett az új munkalehetőségek felkutatásában is segítséget nyújtanak nekik.

A NGM is beszáll a kármentésbe

Az MTI jelentése szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán közös munkacsoport felállításáról állapodott meg a gyár vezetésével; céljuk, hogy együtt segítsenek az elbocsátásra váró munkavállalóknak.

A magyar kormány sajnálja a Nokia döntését, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a nehéz helyzetbe jutott dolgozók mielőbb munkahelyhez jussanak; ennek érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése megállapodott Yrjö Eskolával, a Nokia komáromi gyárának igazgatójával közös munkacsoport felállításáról - írta közleményében az NGM.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.