Hirdetés
. Hirdetés

Ibolyántúli másolásvédelem: az Amazon is beszállt

|

Az Amazon.com, a világ legnagyobb internetes kereskedése csatlakozik az UltraViolet nevű digitális másolásvédelmi rendszerhez, amely nem a formátumhoz, hanem a felhasználóhoz köti a jogvédett tartalmat, és állandó hozzáférést nyújt a fogyasztóknak az általuk megvásárolt termékekhez.

Hirdetés

A Las Vegasban jelenleg is tartó CES szórakoztató elektronikai kiállításon jelentette be Bill Carr, az Amazon digitális médiával foglalkozó részlegének alelnöke, hogy a cég megállapodást írt alá az egyik hollywoodi stúdióval az UltraViolet-kompatibilis filmek értékesítéséről. Azt pillanatnyilag még nem lehet tudni, hogy a vállalat milyen mértékben fogja támogatni a másolásvédelmi szabványt.

A Digitális Szórakoztató Tartalmak Ökoszisztémája (DECE – Digital Entertainment Content Ecosystem) nevű csoport által életre hívott rendszert tavaly év végén indították útjára. A kezdeményezés lényege, hogy a felhasználók „zárható digitális szekrényt” kapnak, amelyben a megvásárolt DVD-k, Blu-ray diszkek, film- és zeneletöltések azonosítóit tartják. A jogosultság ellenőrzésével bárhol és bármilyen hordozható eszközön – egyebek között okostelefonon és számítógépen is – hozzáférhetnek az egyszer már kifizetett tartalmakhoz.

A nagy hollywoodi filmstúdiók és fogyasztói elektronikai vállalatok által alkotott DECE reményei szerint az új rendszer elég vonzó lesz a fogyasztók számára ahhoz, hogy továbbra is megvásárolják, és ne kölcsönözzék a filmeket, amelyből kevésbé profitálnak a filmgyárak.

A rendszer számára az Apple és az Amazon jelentik a legnagyobb ellenfelet. Így ha az utóbbi valóban beszáll a kezdeményezésbe, az jelentősen növelné az UltraViolet népszerűségét. A nagy hollywoodi stúdiók közül egyedül a Walt Disney nem támogatta a szabványt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.