Hirdetés
. Hirdetés

Ilyen a HP nyíltforrású webOS-e

|

Megjelent a Hewlett-Packard sok vihart megért, mobil környezetre fejlesztett operációs rendszerének open source változata. És abból is rögtön kettő verzió.

Hirdetés

Az Ubuntu Linux desktop változatát futtató fejlesztőknek illetve az OpenEmbeded fejlesztői környezetet használóknak kedvezett elsőként az amerikai óriáscég; számukra vált a napokban elérhetővé a nyíltforrásúvá vált webOS. Ezzel a lépéssel a HP azt szeretné elérni, hogy „gyermeke” minél hamarabb minél több mobil eszközre kerüljön átültetésre. Ahogy a webOS csapat hívja, az August Edition 450 ezer kódsorból és 45 nyíltforrású webOS komponensből áll; a most debütált két verzió Apache 2.0 licenc alatt jelent meg. Ez az egyik legliberálisabb és elfogadott licencelési módszer a nyíltforrású közösségben.

webOS desktopbeta
webOS desktopbeta

Nyíltforrású webOS, Linux alól

A béta desktop tartalmazza a webOS System Managerét, mely az Ubuntu desktopról alkalmazásként futtatható. Ez olyan kezelőfelületi elemeket foglal magába, mint a webOS Card View-ja, a Launcher, az állapotsáv (Statu Bar) stb. A mag webOS alkalmazások, mint a Calendar és a Contacts, magában a System Managerben futnak. A minap megjelent változatok támogatják a külső, Enyo nevű Javascript keret által létrehozott alkalmazásokat is.

Természetes lépés volt az OpenEmbedded platformon való megjelenés, írta a webOS csapata, hiszen széleskörű közösségi elfogadottsága, a beágyazott rendszerekkel való kiváló cross-compiling támogatottsága és a különböző hardverarchitektúrák támogatása ideális célfelületté tette. Ez a változat tartalmaz ARM emulátort is, így képes olyan alapvető szolgáltatások futtatására, mint a db8 és node.js. Mindkét kiadás a GitHubon keresztül (itt és itt) érhető el.

A most megjelent verziók nem az elsők, amik kikerültek a webOS csapat műhelyéből. Júniusban jelentette meg a HP a webOS Community Editiont, melyet kifejezetten a TouchPad tabletekkel való együttműködésre terveztek. Az operációs rendszer egyébként pont ennek a táblagépnek a kudarcába fulladt bele: tavaly nyáron a TouchPadek sikertelensége miatt döntött úgy a Hewlett-Packard, hogy befejezi a táblagépek fejlesztését és nyílttá teszi a webOS-t.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.