Hirdetés
. Hirdetés

Ingyen SIM-kártya az Apple-től

|

A Nokia bebizonyította, miért rossz az almás vállalat megoldása - noha ingyen lenne. Újabb jogviták a háttérben.

Hirdetés

SIM kártyák
SIM kártyák

Steve Jobs cége közismert arról, hogy szénné perel minden vállalatot, amely engedély nélkül felhasználja szabadalmait. Azokat is, amelyek csak az Apple által levédett technikákhoz hasonlókat hoznak létre és alkalmaznak termékeikben. Éppen ezért érdekes, hogy legújabb, nano SIM névre keresztelt fejlesztését jogdíj-mentesen (royalty-free) kínálná az érdeklődőknek.

A tét nem kicsi: amelyik szabadalom nyer, az fog elterjedni a következő generációs, távközlési képességekkel is bíró eszközökben (okostelefonok, táblagépek stb.). Természetesen az Apple szeretné, ha az ő fejlesztése érdemelné ki az ETSI (European Telecommunications Standards Institute) kegyeit. Ez az intézet felel az európai távközlési szabványosításért, így nem meglepő módon hozzájuk fordult levélben az almás vállalat, legalábbis a szabadalomelemző blogger, Florian Mueller értesülése szerint (a szakember nem kívánta megnevezni, hogyan jutott birtokába ez az információ). Amint az a beadványban szerepel, az Apple minden, az általa fejlesztett nano SIM-hez köthető saját szabadalmát jogdíjmentesen bocsátaná az iparági szereplők rendelkezésére; teszi ezt azzal a céllal, hogy a több, egymással még vetélkedő változat közül a sajátját juttassa nyerő helyzetbe. Ha a többiek ugyanis nem biztosítják ugyanezt a feltételt, akkor szinte biztosan elvesztik a csatát.

Várhatóan ezen a héten dönt az ETSI arról, hogy az amerikai vállalat technikáját javasolja standardnak, vagy a Nokia, RIM és Motorola Mobility által favorizáltat. Nem csak az Apple igyekszik meggyőzni az intézetet, a múlt héten a finnek lobbija is beindult okostelefon piacon fenyegető riválisuk ellen. A Nokia saját nano SIM tervezetéről, mint technikai csodáról számot be, miközben az amerikaiak változatát lehúzza. Többek között azzal támasztja alá saját érvrendszerét a finn vállalat, hogy az Apple a jelenlegi micro SIM-ekkel egyező vastagságban tervezi megvalósítani saját nano SIM-jét, amivel megtéveszti a felhasználókat. Utóbbiak, ha erőltetik a SIM-kártya behelyezését, akkor mind a kártyában, mind a befogadó készülékben sérülést okozhatnak. Emellett azt is kiemelték a finnek, hogy az Apple szabványtervezete külön tálcát igényel, ami nem csak költségnövelő tényező, de egyúttal több helyre is van szüksége. Ezzel pedig elvész az egyébként bekövetkező méretcsökkenésbeli előny, állítja a Nokia.

Hivatalosan egyik vállalat sem kívánta kommentálni a kiszivárgott információkat. Annyi biztos, hogy a szavazásra csütörtökön kerül sor; az új változattól azt várja a szakma, hogy kisebb méretéből adódóan vékonyabb telefonokat lehet majd készíteni a jövőben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.