Hirdetés
. Hirdetés

Intel-Nokia: 3D-megoldások és virtuális valóság

|

A finnországi Oulu egyetemen lesz a MeeGo OS fejlesztésének központja. A közösségi hálózatokat tartják a kutatók a mobil 3D és VR várhatóan legsikeresebb alkalmazási területének.

Hirdetés

Tegnap jelentette be az Intel, a Nokia és a finn UNIVERSITY of OULU, hogy közös kutatóközpontot hoznak létre, amely mobil eszközökre fejleszt szoftvert 3D és virtuális valóság témában.

A szoftver létrehozásában 24 mérnök vesz majd részt, kiindulási alapjuk a nyílt forráskódú MeeGo operációs rendszer lesz, amelyet februárban indított útjára az Intel és a Nokia. A MeeGo mobiltelefonos operációs rendszer egy korai változata már júniusban eljutott a fejlesztőkhöz. A mérnökök egy konferenciahívás alkalmával elmondták, hogy az általuk létrehozandó 3D és virtuális valóságérzetet keltő szoftver számos mobil eszközön futni fog, beleértve egyes okostelefonokat és táblagépeket is.

Oulu egyeteme már megalapozta hírnevét az elektronika, fénytan és telekommunikáció terén végzett munkáival. Az egyetem kutatói egy másik nyílt forráskódú virtuális valóság platformon is dolgoznak, melynek neve realXtend.

?A 3D és a virtuális világok rendelkeznek a potenciállal, hogy forradalmasítsák a (mobil) felhasználók élményeit." mondta Mika Setala, a Nokia stratégiai szövetségekért és partnerségért felelős vezetője.

Az egyik első praktikus alkalmazás egy olyan virtuális irányítópult lesz, mely mobil eszközökön fut majd és egy valódi otthon világításának és fűtésének szabályozására hivatott. Még nem ismert, hogy az alkalmazás mikorra készül el.

Még erőteljesebb közösségi élmény

Hiekki Huomo, az egyetem Center for Internet Excellence részlegének vezetője nagyon nagy sikerre számít a virtuális világokban létrehozott, mobil eszközökkel és GPS-el és más lokációs információkkal támogatott közösségi hálózatok terén. ?A felhasználók még inkább érintve, bevonva érzik majd magukat ezekkel a technológiákkal" - mondta.

 


Martin Curley
, az Intel Labs európai igazgatója elmondta, hogy a kutatóközpont fókuszában az áll majd, hogy létrehozzon egy olyan nyílt forráskódú szoftvert, mely kiegészíti az Intel lapkáit. Egyúttal nem zárta ki a lehetőséget, hogy a szoftver Intel architektúrákon futó Nokia mobil eszközöket hív majd életre.

Huomo elmondta, hogy három szervezet érdekelt a kutatási együttműködésben, de nem hoztak létre vegyesvállalatot. A felhasznált alapból mintegy két tucat kutató három évi munkája biztosítható. Az Intelnek 21 kutatólaboratóriuma van Európában, 900 alkalmazottal.

3D, így vagy úgy

A kutatásban nem szerepel 3D-s megjelenítő kifejlesztése, mivel a 3D élmény egy része 2D kijelzőn is biztosítható, mondta Huomo. A kutatócsoport mindenképpen szeretné elkerülni az olyan megoldásokat, melyek speciális szemüveget igényelnek. Inkább a hologram alapú technológiák felé fordul a mérnökök figyelme, melyekkel már sok tudományos-fantasztikus filmben találkozhattunk. Egy interaktív mobil hologram technológia kifejlesztése persze eléggé kitolná a kutatás kereteit Huomo szerint.

Jack Gold, a J. Gold Associates vezető elemzője szerint a kutatóközpont lehetőséget biztosít az Intel és a Nokia számára a MeeGo operációs rendszer útra indítására. Gold szerint a 3D a nagyobb kijelzőkkel rendelkező eszközökön, például a táblagépeken tölthet be fontosabb szerepet.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.