Hirdetés
. Hirdetés

IT-vásárlás: Csökken a CIO-k befolyása

|

A CIO-k és az IT-divíziók elvesztették a vállalati eszközbeszerzések és fejlesztések feletti „totális kontrollt”. A mobil- és felhőmegoldások elterjedésével párhuzamosan egyre diverzifikáltabbá válik a döntéshozás, ami jelentősen növelheti az informatikai kiadásokat.

Hirdetés

Az ázsiai csendes-óceáni térség vállalatai várhatóan továbbra is azon lesznek, hogy a lehető legnagyobb mértékben konszolidálják IT-portfolióikat. Egyre gyakoribbá válik, hogy az IT-divíziók vezetői mellett más vállalati egységek – köztük elsősorban a marketinggel és az értékesítéssel foglalkozó csoportok – menedzserei is bele kívánnak szólni az informatikai beszerzésekkel kapcsolatos döntéshozatalba – ami a megszokottnál jóval komplikáltabbá és átláthatatlanabbá teheti a folyamatokat.

Andrew Milroy, a Frost & Sullivan egyik ICT-ért felelős alelnöke szerint a fenti tendencia 2013-tól egyre meghatározóbbá válik az iparágon belül. A szakember csütörtökön, Szingapúrban tartott sajtótájékoztatóján számolt be a kutatócég legfontosabb jövő évre vonatkozó előrejelzéseiről; az eseményen egyebek mellett arról is beszélt, hogyan változtatja meg a cloud computing, a mobilkommunikáció és a big data megoldások elterjedése az egyének és vállalatok kapcsolatát.

Milroy hangsúlyozta: a számítási felhők és a mobil megoldások térnyerése jelentősen hozzájárulhat a vállalatokat működési folyamatainak racionalizálásához, és az IT-teamek munkaterhének csökkentéséhez. Ennek hatásai már 2013-ban érezhetőek lesznek: az informatikai divíziók menthetetlenül „zsugorodásnak” indulnak, és az általános IT-munkaerőpiacot napjainkban jellemző „agresszív” rekrutációs magatartás is változni fog.

A Frost & Sullivan alelnöke szerint az IT-stábok visszavágása pozitív járulékos hatásokkal is bír. Lehetővé teszi, hogy a cégek jelentősen bővítsék azoknak az „üzleti látásmóddal” is bíró technológiai szakembereiknek a körét, akik nagyban hozzájárulhatnak a valódi hozzáadott értéket generáló rendszerek és megoldások kiválasztásához.

„A technológiai know-how ezentúl nem csak az IT-divíziókban, hanem a vállalatok más csoportjainál is megtalálható lesz” – hangsúlyozta az elemző, hozzátéve, hogy ez a változás az informatikai költségek alakulására is hatással lesz. Milroy szerint a fenti változások következtében már 2013-ban jelentős mértékben nőhetnek a cégek informatikával kapcsolatos kiadásai. A többletköltségek várhatóan nem csak az IT-ben jelentkeznek majd: a különféle megoldásokat megrendelő szervezeti egységeknek saját büdzséjükből is hozzá kell majd járulniuk a fejlesztésekhez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.