Hirdetés
. Hirdetés

Stockholmban szobrot fotózni veszélyes!

|

Mostantól fizetni kell, ha a svéd köztéri szobrok fényképét feltesszük a netre.

Hirdetés

Precedens értékű döntést hozott a svéd Legfelső Bíróság abban a perben, amely a Wikimedia Sweden és a jogvédelemmel foglalkozó Visual Copyright Society in Sweden (BUS) között folyt. A Wikimedia, amely svéd köztéri műalkotások képeit gyűjti össze és teszi fel a webre, úgy vélte, tevékenységéhez felhatalmazást ad a jogvédő törvény, mely szerint szabadon ábrázolható minden tartósan közterületen lévő mű. A BUS viszont ragaszkodott hozzá, hogy az ilyen fotók jogvédelem alá esnek, ezért beperelte a Wikimediát, és az ügy a Legfelső Bíróságon landolt.  

A vita a körül folyt, hogy az "ábrázolás" egyet jelent-e a műtárgyak lefotózásával és online publikálásával. A Legfelső Bíróság kimondta, hogy fotózni szabad, a nem digitális másolatokat korlátozottan terjeszteni is, de az online kiadásra ez már nem érvényes. És közömbös, hogy a terjesztés kereskedelmi, vagy -- mint a Wikimedia esetében -- közérdekű célból történik.

A Wikimedia most szomorú, mert úgy érzi, jókora pofont kapott a műalkotások nyilvánossága. A BUS viszont örül, hogy a művészek így több pénzhez juthatnak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.