Hirdetés
. Hirdetés

Ledőlt a Colossus

|

Egy amatőr közreműködésével a történelmi fontosságú számítógép kikapott a modern technológiától a kriptográfiai versenyben.

Hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a híres Bletchley Parkban újraépített Colossus II-őt a mai, modern technikával szemben versenyeztetnék újraalkotói. Időközben lezajlott az erőpróba, ahol a modern technika győzött. A Colossus újraépítői mindent megtettek azért, hogy a régi-új számítógép ugyanolyan körülmények között dolgozzék, mint a háborús időkben. A dekódolandó üzenetet paderborni rádióamatőrök küldték az éterbe, miután egy ugyanolyan Lorenz S42 titkosító berendezéssel sifrírozták, mint a háború alatt a tengelyhatalmak hadvezetése.

colossus.jpg
A Colossus II replika

Rádióvételi problémák miatt a Colossus team csak november 15-én, csütörtökön, délután öt óra után kapta meg a teljes üzenetet, amit másnap dél körül sikerült megfejteni. Viszont időközben egy bonni amatőr, Joachim Schuth - valahol ironikus, hogy egy német férfi töri fel a történelmi német kódot - már visszafejtette azt annak a programnak a segítségével, amit kifejezetten erre az alkalomra írt. A hír, hogy megelőzték őket, csütörtökön éjjel jutott el a Bletchley Parkba.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.