Hirdetés
. Hirdetés

Még mindig csak álom a digitális esélyegyenlőség

|

Ami természetes, arról nem érdemes beszélni. A digitális esélyegyenlőség - sajnos - még beszédtéma. DE! immár hatodszor.

Hirdetés

Jó hír, de egyben rossz is, hogy ismét volt Digitális Esélyegyenlőség Konferencia. Az NJSZT idei, immár hatodik DE! rendezvénye iránt nagy érdeklődés mutatkozott, a neves előadók által felvetett témák aktuálisak, elgondolkoztatóak voltak. Ez egyértelműen pozitív. Az azonban már korántsem örömteli – mutatott rá zárszavában Alföldi István,az NJSZT ügyvezető igazgatója –, hogy az első rendezvény után öt évvel még mindig szükség van ilyen témájú konferenciára. Az induláskor nem erre számítottak. Ma azonban már látszik, hogy nem vált okafogyottá a digitális esélyegyenlőség megteremtéséről, annak problémáiról beszélni, és ez minden valószínűség szerint 2013-ban is így lesz.

Z. Karvalics László (Szegedi Tudományegyetem) „Káromkodjunk és fütyörésszünk, avagy hogyan távolodunk az információs társadalom fősodrától” című előadásában meglehetősen sötét képet festett. Véleménye szerint a magyarországi beavatkozások a fő területeken tudatosan és vállaltan fősodor-ellenesek. Így például itthon az aktív időskorral szemben a passzív időskor a jellemző, a magas hozzáadott értékű területeken korai a nyugdíjazás, az idősek körében alacsony a digitális kultúra jelenléte, a foglalkoztatás-bővítés az alacsonyabb hozzáadott értékű területeket érinti. Jóllehet hosszú évek óta kormányzati szinten a kutatás-fejlesztést kiemelt prioritásként nevezik meg, a valós intézkedések nem ezt tükrözik. Továbbra is e terület a fiskális elvonás egyik célpontja. Nem meglepő tehát, hogy Magyarország folyamatosan távolodik az információs társadalom fősodrától. A csekély számú fejlemény csak lassítja a távolodást, nem pedig csökkenti a távolságot.

Derűsebb képet festett Pintér Róbert (Ipsos), aki szerint az okostelefonok terjedése némi reményre ad okot. Jelenleg a lakosság mintegy 80 százaléka használ mobiltelefont (a 100 százalékot meghaladó elterjedtségi adatok igazak, ám vannak, akik több SIM-kártyával rendelkeznek, továbbá gépek is kommunikálnak egymással), s bár az okostelefonok aránya ennél sokkal alacsonyabb, manapság szinte kizárólag ez utóbbiakat lehet megvásárolni. Az internethasználók 30 százaléka már rendelkezik okostelefonnal. Egy okostelefonra átlagosan 14 alkalmazást telepítenek a felhasználók. A legnépszerűbbek a játékok, ezt követik a közlekedést és a kapcsolattartást támogató alkalmazások. A mindig kéznél lévő okostelefonok tehát kiterjesztik az információhoz való hozzáférést, és biztos előrelépést hoznak a digitális szakadék áthidalásáért folytatott harcban.

A DE! konferencián – hagyományosan – számos díjat adtak át. Neumann-díjban részesült Péceli Gábor, a BME rektora, az NJSZT elnöke; Kalmár-díjat kapott Scheidler Balázs (BalaBit) és Havasi Zoltán (MOHAnet). Az informatikai újságírásban nyújtott kiváló teljesítmény elismerésére alapított Kovács Attila díjat Sebők Viktória (itbusiness) kapta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.