Hirdetés
. Hirdetés

Megjelent az Ubuntu 11.04

|

A mai naptól elérhető az új Ubuntu Linux kiadás.

Hirdetés

Az Ubuntu 11.04-ben mutatkozik be a teljesen új felhasználói felület, a Unity, mely letisztultabb, egyszerűbb használni és szebb is, mint az eddigi kiadások. A most debütáló új felület a Canonical és a közösség két évnyi közös munkájának eredményeként született meg. Az Ubuntut a felhasználók egyszerűen testre szabhatják, és igényeiknek megfelelően bővíthetik ingyenes és fizetős alkalmazásokkal.

„Ez a kiadás úttörő szerepet tölt be az Ubuntu életében, és teljesen újszerű, stílusos és hatékony felhasználói élményt nyújt." - nyilatkozta Jane Silber, a Canonical vezérigazgatója, aki szerint az új kiadás számos új felhasználót fog átcsábítani a szabad szoftverekhez. "Az Ubuntu 11.04 látványosan demonstrálja, hogy mit képesek nyújtani a szabad szoftverek a felhasználók számára."

 

Ubuntu 11.04 képernyőmentés
Ubuntu 11.04 képernyőmentés



Az Ubuntu 11.04 kihasználja a modern eszközök segítségével nyújtható látványvilágot, így nyújtva az okostelefonok és táblagépek által ihletett, vizuálisan is izgalmas felületet. Automatikusan felismeri, hogy a videokártya támogatja-e a Unity felületet. A nem támogatott eszközökön a korábbi kiadásokban is használt, „klasszikus" felület indul el. Természetesen a felhasználó maga is dönthet úgy, hogy a régi felületet választja, ezzel megkönnyítve az átmeneti időszakot.

A rendszer ugyanazt az egységes, letisztult felületet kínálja az asztali számítógépek, a notebookok és netbookok tulajdonosai számára is. A felület bal oldalán helyezkedik el az alkalmazások indítására, és a futó programok közötti váltásra szolgáló indítópanel. Az indítópanelt a felhasználók testre szabhatják igényeiknek megfelelően, így bármikor egyetlen kattintással elérhetik kedvenc alkalmazásaikat. A már nem szükséges parancsikonok ugyanilyen egyszerűen eltávolíthatók.

Az alkalmazások és fájlok gyors megtalálását a bármikor egyetlen kattintással elérhető keresőfelület segíti. Az ötletet ehhez az internetes böngészés kínálta, ahol a felhasználók ugyanilyen módon találják meg azt, amire éppen szükségük van. Az egységes keresőfelületen egyszerűen megtalálható bármi, legyen szó akár alkalmazásról, dokumentumról, képről, zenéről vagy videóról.

Az alkalmazások böngészésekor a felhasználók külön csoportokban láthatják a leggyakrabban használt, a telepített és a Szoftverközpontból elérhető programokat. Az alkalmazások ikonjai innen közvetlenül is áthúzhatók az indítópanelre, hogy később bármikor gyorsan elérhetők legyenek. A futó alkalmazások is mind megjelennek az indítópanelen, és ezeket akár rögtön rögzíthetjük is itt. A nem rögzített alkalmazások ikonjai bezárás után automatikusan eltűnnek az indítópanelről. Az alkalmazások kategória alapján is kereshetők, így nem kell feltétlen ismernünk a program nevét annak gyors megtalálásához.

Ugyanilyen egyszerűen kereshetők a fájlok is, név vagy típus alapján egyaránt. A fájlböngészőben külön jelennek meg a leggyakrabban használt és a frissen letöltött fájlok, valamint a kedvenc mappák. Az új felület gyökeresen szakít a korábbi, fájlok és mappák szigorú rendszerére épülő felépítéssel, és természetesebb, az emberi gondolkodáshoz jobban illeszkedő rendszerezést és keresési lehetőségeket helyezi előtérbe. Természetesen a fájlok és a mappák ugyanúgy elérhetők a hagyományos úton is, de a tesztek azt mutatták, hogy a felhasználók gyorsan el tudják sajátítani az új módszert, és szívesen alkalmazzák azt mindennapokban is.

Más újdonságokkal is szolgál az új kiadás. A „globális menü" bevezetésével az alkalmazások menüi az ablak címsora alól felkerültek a képernyő tetejére, a felső panelre. A menü csak akkor jelenik meg, amikor a felhasználónak valóban szüksége van rá, vagyis az egerét a felső panelre húzza. Ennek köszönhetően átláthatóbb és letisztultabb lett a felület. Az alkalmazások ablakait a felhasználók négy munkaterületen rendezhetik el, és ezek között egyszerűen válthatnak az indítópanelen megjelenő ikon segítségével. A felhasználó hatékonyságát számos könnyen elsajátítható billentyűparancs is növeli. A hang menüben lehetőség van a hangerőszabályzásra, lejátszólisták használatára, a zene elindítására, megállítására vagy egy másik számra váltásra, és mindezt bármilyen médialejátszó megnyitása nélkül.

Az új változat támogatja az érintőképernyős eszközöket. A különböző kézmozdulatokkal görgethető az ablakok tartalma, elvégezhető a munkaterületek és ablakok közötti váltás, vagy átméretezhetők az ablakok. A Canonical és az Ubuntu közösség a jövőben nagy hangsúlyt fektet majd arra, hogy ezt a technológiát minden fontosabb alkalmazás ki tudja használni. A szoftverközpont integrálva van az új alkalmazásböngészőbe, így onnan is néhány kattintással telepíthetők a szükséges programok. A felhasználók pontozással értékelhetik az alkalmazásokat, valamint véleményt is írhatnak azokról, ezzel megoszthatják másokkal tapasztalataikat, és segíthetik a többi felhasználót a választásban. Az Introversion kiadó játékai már elérhetőek a Szoftverközpontból, és tovább kiadók játékai várhatóak a jövőben.

Az Ubuntu One fájl- és adatszinkronizációs szolgáltatás segítségével a felhasználók szinkronizálhatják és megoszthatják fájljaikat, névjegyeiket, illetve zenéiket. Ez utóbbi szolgáltatás iPhone, illetve Android platformra is elérhető. Hamarosan elérhető lesz a Windows kliens is, mely számos újítást hoz az eddigi publikus béta verzióhoz képest. A fájlszinkronizáció sebességének és teljesítményének növelése mellett az Ubuntu One felhasználói most már hozzáférhetnek a fájljaikhoz Androidról is, valamint névjegyeket importálhatnak a Facebookról és a Gmailről is. Az Ubuntu One nagyban megkönnyíti a több számítógépet párhuzamosan használók mindennapi munkáját. A szolgáltatás folyamatosan fejlődik, így mindig van valami felfedezni való.

Az Ubuntu 11.04 az első kiadás, amely kipróbálható online, a böngészőből is. Az ubuntu.com honlapra ellátogatóknak lehetőségük van teljes körűen elérni a legfrissebb verziót anélkül, hogy bármit le kellene tölteni. Ehhez csak internetkapcsolatra és nyitottságra van szükség.

 

A disztribúció a www.ubuntu.com oldalról tölthető le.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.