Hirdetés
. Hirdetés

Megújul a 112

|

A segélyhívó szám korszerű informatikai hátterének köszönhetően gyorsabban érkezik majd a segítség.

Hirdetés

Év végére elkészül az Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR), a 112-es segélyhívószám infokommunikációs háttere. Az európai szintű rendszer fő célja kettős: a segítségnyújtás folyamatának gyorsítása, valamint a fals hívások számának csökkentése. A fejlesztést egy erre a célra létrehozott konzorcium hajtja végre; vezetője a Kormányzati Fejlesztési Ügynökség. A 104, 105 és 107 hívószámokat továbbra is lehet hívni (hogy meddig, az még nem eldöntött).

A projekt keretében idén tavasszal már elkészült a két hívásfogadó központ. A szombathelyi és miskolci call centerekbe futnak be a 112-es számra érkező hívások. Mindkét helyszínen 110-110 munkahelyet alakítottak ki; összességében 850 fő dolgozik majd a két létesítményben. A munkatársak – akiknek a kiválasztása már elkezdődött – szigorú, nemzetközi protokoll alapján teszik majd fel a kérdéseket a betelefonálóknak. A cél, hogy a megfelelő tevékenységirányító központ a lehető leghamarabb tudomást szerezzen a bejelentésről és megkezdődhessen az intézkedés.

Az új rendszerhez kapcsolódó alrendszerek integrációját a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. valósítja meg a Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton keresztül. Ezzel párhuzamosan a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők új tevékenységirányító rendszert vezetnek be. A hívásfogadó központok informatikai és távközlési rendszerének megvalósítására kiírt közbeszerzési pályázatot az M&S Informatikai Zrt. nyerte. A rendszer szállítója a Huawei.

Az ESR bevezetése európai uniós – EKOP: 5 milliárd forint; TÁMOP: 1 milliárd forint –, valamint hazai, kormányzati  – 1,4 milliárd forint – forrásból valósul meg.

A rendőrségi és katasztrófavédelmi járművekbe fedélzeti eszközök kerülnek. Fontos szerephez jutnak az okostelefonok, a GPS alapú helymeghatározás, valamint a mobilalkalmazások. Cél, hogy valós idejű hang- és adatkapcsolat jöhessen létre a mentési folyamatban részt vevő összes szereplő között. Az ESR többek között alkalmas lesz SMS-ek, MMS-ek fogadására, valamint az eCall automatikus segélyhívó rendszer kezelésére.

Hirdetés

A tervek szerint 2014. március 31-ig az mentőknél kiépítendő korszerű mentésirányító rendszert is összekapcsolják az ESR-rel. A mentésirányító rendszer jelenleg pályázati szakaszban van. Megvalósítására 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre (TIOP). A bevezetést követően a mentőautók fedélzeti termináljai egyrészt fogadhatják a páciensre vonatkozó egészségügyi adatokat a különféle adatbázisokból, másrészt azonnal továbbíthatják is azokat az illető kórház rendszerébe.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.