Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft Ignite 2021 - A munka kevert valósága

|

Virtuális terekben működhetnek együtt a távmunkások, ha a Microsoft Mesh platformja a dolgos hétköznapok valóságává válik. A szoftvercég fejlesztői konferenciáján a munkafolyamatokba és a peremhálózatokba épülő mesterséges intelligenciától kezdve a vállalatirányítás és a videókonferencia integrációján át a biztonságig minden a hibrid munkavégzésről és okos automatizálásról szólt.

Hirdetés

Ignite fejlesztői konferenciáján a Microsoft futurisztikus nyitóelőadásban adott bepillantást a munkavégzés jövőjébe. A prezentáció a szoftvercég új kevertvalóság-platformját (mixed realitiy, XR) demózta, amely a kiterjesztett és a virtuális valóságot (AR/VR) ötvözve a személyes jelenlét benyomását kelti a távmunkában. A különböző helyszínekről bejelentkező kollégák úgy érezhetik, mintha ugyanabban a teremben tartózkodnának, mondták a Microsoft előadói, bár a résztvevők avatarjai még korántsem élethűek, de nem is ez a lényeg. Fontosabb ennél, hogy a felhasználók már 3D-ben megjelenő tartalmakon - épületterveken, termékmodelleken, szimulációkon stb. - dolgozhatnak együtt az Azure-alapú Mesh platformra fejlesztett alkalmazásokban, amelyeket más platformokon és bármilyen eszközön, nemcsak okosszemüvegen vagy VR-sisakon, hanem laptopon vagy telefonon is futtathatnak.

Egyelőre saját Hololens 2 okosszemüvegére készített Mesh alkalmazást a Microsoft, de a platformhoz tartozó fejlesztőkészlettel a partnerei is fejleszthetnek appokat, amelyeket a vállalatok nemcsak a tervezőirodákban vagy a tárgyalókban, hanem a szerelőcsarnoktól a bemutatótermen át a terepi, helyszíni szolgáltatásokig bárhol használhatnak. A szoftvercég a Microsoft Teams és Dynamics 365 platformjával ugyancsak integrálni fogja a Mesh-t, hogy mindezt megkönnyítse, de készül a 2017-ben felvásárolt közösségi virtuálisvalóság-platform, az AltspaceVR Mesh-alapú változata is.

Teams plusz Dynamics 365: csapatok a felhőben

A Microsoft felmérése (Work Trend Index) szerint a vállalatvezetők 80 százaléka számol azzal, hogy az otthoni munkavégzés rugalmasabb szabályai, amelyeket a járványhelyzetben vezettek be a távmunkások támogatására, részben a pandémia után is érvényben maradnak, a munkavállalók 70 százaléka pedig élni fog az ebből származó lehetőségekkel. Minden jel arra vall, hogy a munka világa visszafordíthatatlanul hibriddé és elosztottá válik, ezért a dolgozóknak és a szervezeteknek rugalmas, dinamikus, felhőalapú megoldásokra lesz szükségük, mondják a szoftvercégnél, amely vállalatirányítási és csoportmunka-támogató platformján is ilyen fejlesztéseket jelentett be március elején megtartott Ignite konferenciáján.

Előzetesként lesz elérhető áprilistól a Microsoft Dynamics 365 Marketing új képessége, amely a mesterséges intelligencia (AI) segítségével valós időben személyre szabja az ügyfélélményt, és azt minden digitális és fizikai kapcsolatfelvételi ponton összehangolja. Szintén AI-képességekkel gyarapodik a Dynamics 365 Customer Insights, a Microsoft Azure Synapse Analytics szolgáltatással kialakított, mély integrációnál fogva a vállalatok egyedi AI-modelleket építhetnek vele a fejlettebb szegmentáláshoz, az ügyfelek célzott megszólításához.

Valós idejű felméréskészítéssel bővül a Dynamics 365 Customer Voice, amellyel a szervezetek még gyorsabban gyűjthetik és elemezhetik az ügyfelek közvetlen visszajelzéseit, és azokra fürgébben válaszolhatnak - a Dynamics 365 Marketingen keresztül például automatikusan elinduló munkafolyamatokkal vagy személyre szóló kedvezményt adó kuponok kiküldésével. Ugyancsak áprilisban jelenik meg a Dynamics 365 Intelligent Order Management előzetes változata. Az AI-képességekkel felvértezett új alkalmazással a vállalatok könnyen konfigurálható szabályok és valós idejű készletadatok alapján, intelligens módon automatizálhatják a megrendelések teljesítését, továbbá mérhetik a folyamat hatékonyságát, és azt egyszerű tervezőeszközökkel finomíthatják, optimalizálhatják.

A Microsoft Teams platformjával szintén integrálta Dynamics 365 vállalatirányítási megoldását, így az egyéni és a csapatmunka hatékonyságát fokozó eszközök az értékesítést, a marketinget, a terepi szolgáltatásokat és a vevőszolgálatot támogató alkalmazásokban is közvetlenül elérhetők. A Teams segítségével a vállalatok akár ezer fő számára is interaktív webináriumokat tarthatnak, házon belüli és kívüli közönséggel, de csupán nézhető online eseményt akár 10 ezer fős közönségnek is közvetíthetnek az interneten. A Dynamics 365 Marketing eszközeivel mostantól nemcsak az ilyen események szervezését támogathatják a szervezetek, hanem a regisztrált résztvevőket is gondozásba vehetik, elemezhetik a közönség összetételét, szegmentálhatnak, és meghatározhatják a személyre szabott kapcsolatfelvétel további lépéseit.

Ugyancsak a konferencián debütált a Microsoft Teams Connect, amellyel a kollégák csatornákat oszthatnak meg egymással, házon belüli és külső munkatársakkal. A megosztott csatornák minden felhasználó Teams kezelőfelületén jelennek meg más csoportok és csatornák mellett, így a munkafolyamatokban könnyen elérhetők, és közös munkaterületként szolgálnak az együttműködést támogató, gazdag eszközkészlettel, beleértve a dokumentumok valós idejű, közös szerkesztését is. A Microsoft Teams Connect privát előzetese próbálható ki egyelőre, szélesebb körben valamikor az év folyamán lesz elérhető.

Szintén a távmunka élményét javítja a Microsoft Teams több más fejlesztése. A platformról elérhető PowerPoint Live például hamarosan műsorvezetői üzemmóddal teszi majd látványosabbá a bemutatókat, amelyben a prezentációs diák az előadó videóképe mögött, háttérként jelennek meg, de a szoftvercég azt ígéri, bővíteni fogja a palettát, lesz majd hírolvasó/riporteri és más üzemmód is. A Dynamic view funkció a Teams felületén látható elemeket rendezi át okosan és dinamikusan a lehető legjobb vizuális élmény eléréséhez, és a Microsoft Teams Rooms ugyancsak élvezhető új nézetekben, a Together Mode például csoportképet idéző galériában jeleníti meg a találkozó résztvevőit.

RPA az íróasztalon, AI a peremhálózaton

Legyen szó webes vagy asztali alkalmazásról, a Power Automate Desktop megjegyzi a munkafolyamatok lépéseit, amelyek az automatizáláshoz grafikus felületen, húzd-és-ejtsd elven működő tervezőeszközzel rendezhetők sorba a folyamatlogika szerint. További segítség, hogy a felhasználóbarát RPA-megoldás több mint 370 gyakori munkafolyamatot készen tartalmaz, amelyek számos üzleti alkalmazáshoz illeszkednek. A Power Automate Desktopot a Windows 10 felhasználói már most letölthetik, de a low-code RPA-megoldás heteken belül meg fog jelenni az operációs rendszer Windows Insider Preview kiadásában is.

Power Fx néven a Microsoft bejelentett egy kevés kódírást feltételező programnyelvet, amely a Microsoft Excel több százmillió infómunkás által ismert funkcióihoz hasonló képességekkel segíti a low-code alkalmazásfejlesztést és munkafolyamat-automatizálást. A Power Fx nyílt forráskódú, a szoftvercég a GitHubon teszi közzé a programnyelvet, hogy a közösség további open source fejlesztésekkel bővíthesse.

Szintén az Ignite konferencián mutatta be a Microsoft az Azure Percept nyilvános előzetesét. A hardverelemekből és felhőszolgáltatásokból felépülő platformmal a szoftvercég Azure AI-technológiáinak peremhálózati (edge) alkalmazását tenné könnyebbé, például mesterséges intelligenciára támaszkodó eszközkezelő, minőség-ellenőrző és más megoldásokban.

Az Azure Percept a hardveres alapegység (Trusted Platform Module) mellett az Azure Percept Vision okoskamerát és az Azure Percept Audio eszközt tartalmazza, utóbbival a dolgok internetére csatlakozó eszközök - például a liftek - természetes nyelvi feldolgozással hangvezérlésűvé tehetők. A platform fejlesztőkészlete, az Azure Percept Studio pedig a különösebb programozói tapasztalatokkal nem rendelkező felhasználókat vezeti végig az AI-megoldások életciklusán a fejlesztéstől kezdve a tanításon át a prototípusok kipróbálásáig. A fejlesztőkészlettel dolgozó felhasználók az Azure AI Cognitive Services és az Azure Machine Learning modelljeihez, valamint a nyílt forráskódú közösség által peremhálózati futtatásra készített AI-modellekhez férnek hozzá.

Minthogy az Azure Percept a Microsoft felhőjében fut, és az Azure Percept eszközök is automatikusan csatlakoznak a kommunikációs kapcsolatokat védő Azure IoT Hubhoz, a felhőt a peremhálózattal összekapcsoló megoldások a szoftvercég szerint ugyanazt a robusztus védelmet élvezik, amely az Azure platform biztonsága felett őrködik.

Cikkünk a Computerworld magazin 2021. március 10-i lapszámában (LII. évfolyam 5. szám) jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.