Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft licencelési tréning haladóknak

|

Az IPR Licenc Akadémia gyártóspecifikus képzési programja azt követően indul, hogy a Microsoft tavaly gyökeresen változtatott a szoftverhasználat feltételein.(X)

Hirdetés

Az IPR-Insights évekkel ezelőtt indította el Licenc Akadémia képzési programját, amelynek előadásain a résztvevők a szoftvereszköz-gazdálkodás (SAM) elméletével és eszköztámogatásával ismerkedhetnek meg, továbbá a legnagyobb gyártók, a legelterjedtebb termékek licenceléséről is átfogó képet nyerhetnek. A gyártóspecifikus, haladó szintű lincencelési tréningeket a részletesebb információt és gyakorlati ismereteket igénylő ügyfelek visszajelzéseire válaszolva vezeti be a cég az idei évtől.

ipr
ipr

A Microsoft szoftvertermékeinek licencelésével foglalkozó első tréningre február 28-án kerül sor. A témaválasztásnak külön aktualitást adnak a közelmúltban bevezetett licencelési változások, amelyek első körben a System Center 2012-es változatát érintették. Később a szoftvercég, amely az adatbázisok esetében egészen a múlt évig kitartott a processzor alapú licencelés mellett, az SQL Server 2012 bejelentésével licenceit processzormag alapúvá tette.

Gyökeres változásokra került sor a Windows Server esetében is. A Windows Servert a szervezetek a korábbiakban processzor vagy szerver alapon licencelhették, utóbbi esetben azonban a hozzáféréshez CAL-okat (client access license – kliens hozzáférési licenceket) is kellett vásárolniuk. A Windows Server 2012-es verziója már csak processzor alapon licencelhető, viszont a hozzáférésekhez továbbra is CAL szükséges. Mindemellett a CAL-ok díjszabása is változott. Míg a szervezetek azelőtt eszközökre és felhasználókra is azonos áron vásárolhattak CAL licenceket, a 2012-es évtől a felhasználó CAL 15 százalékkal többe kerül, mint az eszközre vásárolt licenc.

A változtatások napjaink két meghatározó trendjével, a szervervirtualizáció és a mobilitás hatásával magyarázhatók. A szervezetek kevesebb processzort, de több processzormagot tartalmazó hardveren virtualizálják szerverkörnyezetüket, amelyet az alkalmazottak különböző kliens eszközökről – a PC-k mellett okostelefonokról és tabletekről – is elérnek.

A licencelés feltételeit módosító Microsoft természetszerűen bevételeinek maximalizálására törekszik a technológiai trendek hatására átalakuló informatikai környezetben. Az SQL Server 2012, a System Center 2012 és a Windows Server 2012 bevezetésére, illetve verziófrissítésre készülő, a licencszerződések éves megújítása elé néző szervezeteknek ezért körültekintően kell eljárniuk ahhoz, hogy a jogszerű szoftverhasználat biztosítása mellett licencköltségeiket optimális szinten tarthassák.

Az IPR-Insights haladó Microsoft licencelési tréningje többek között ehhez is segítséget ad. A képzés résztvevői megismerkedhetnek a szoftvercég összes, kereskedelmi forgalomban elérhető licenckonstrukciójával és a Software Assurance szoftver karbantartási programban rejlő lehetőségekkel, a leggyakrabban használt termékek licencelési specialitásaival, valamint a szervertermékek jelentős részénél tavaly bevezetett, új metrikákkal és a metrikák közötti átváltás szabályaival – az előadásokat követően pedig egy teszt kitöltésével ellenőrizhetik a megszerzett, új ismeretek gyakorlati hasznát.

A Windows Server operációs rendszer elterjedtségénél fogva a változások gyakorlatilag minden szervezetet érintenek, ezért az IPR-Insights az év folyamán további négy alkalommal is indít majd haladó szintű Microsoft licencelési tréninget.

A tréningről bővebb információ ezen az oldalon található.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.