Hirdetés
. Hirdetés

Népszerű a hardvertitkosított USB-meghajtó

|

Az élet és a gazdaság minden területén szükség lehet olyan hordozható eszközökre, amelyeken adatokat lehet titkosítva mozgatni különféle helyszínek, telephelyek között, mondja Ryan Amparo, a Kingston Technology szakértő mérnöke.

Hirdetés

Egyebek között arról beszélgettünk a Kingston képviselőjével az idei ITBN CONF-EXPO második napján, vajon szükség van-e még az üzleti életben hordozható adattárolókra akkor, amikor a számítási felhő sok korábbi technológiát szorít háttérbe.

Hirdetés
          

BYOD 
Beszélgetésünket a Kingston szakértőjének javaslatára azzal kezdjük, hogy milyen előnyökkel és kockázatokkal jár, ha a munkatársak a saját eszközeiket (számítógépüket, mobiltelefonjukat) használják vállalati, intézményi környezetben. Ryan Amparo szerint számos előnnyel jár, ha a BYOD megengedett, csökkenti a költségeket, szeretik a felhasználók, hiszen az általuk megszokott, kedvelt eszközt használhatják a munkahelyen is. Ugyanakkor IT-biztonsági szempontból nagy a kockázat, a saját eszköz ugyanis nyitott, informatikai értelemben nem védett lehet. Az ilyen, CPU-t és adattárolót tartalmazó nyitott számítógépekre a felhasználó tudta nélkül rosszindulatú szoftverek települhetnek, és ha a belső informatikai hálózatra csatlakoznak, fennáll a fertőzés elterjedésének kockázata.           

Néhány éve neves vállalatok drasztikus szabályokat vezettek be, megtiltva a saját eszközök használatát, ami nem sült el jól, a felhasználók nem örültek a változtatásnak. Amparo szerint a jó válasz a BYOD-kihívásra az oktatás, a megfelelő szabályozás és a megfelelő végponti védelmet nyújtó megoldások hármasa.

Ryan Amparo szakértő, Kingston Technology           

Titkosított USB-meghajtó
- A titkosított adathordozó a legjobb megoldás arra, ha adatokat kell eljuttatni egyik helyről a másikra úgy, hogy valamilyen okból nem vehetünk igénybe semmilyen digitális adatátviteli csatornát - szögezi le a Kingston szakértője, aki hangsúlyozza: a cég által kifejlesztett USB-s termékcsalád a titkosítás hardveres módját alkalmazza. - Ez a megoldás nincs hatással a működésre. A jelszó beírásával a tároló megnyílik, és az adatfeltöltés vagy -letöltés esetén nincs sebességveszteség - hangsúlyozza Amparo. A nem védett flashmemóriákat szoftveresen ugyan elláthatjuk titkosítással, nyílt forráskódú vagy egyedi megoldásokat letöltve és alkalmazva, a Kingston szakértője szerint azonban így a működés a folytonos kódolás, dekódolás következtében lassul, továbbá a titkosító szoftver maga is célpont lehet a támadók számára. A végeredmény tehát nem kényelmes és nem biztonságos - összegzi véleményét a szoftveres titkosításról Amparo. A Kingston hardveres megoldásának lényege, hogy minden a tárolóban történik, és a tároló teljesen független minden más rendszertől.           

És a felhő?
Felmerül a kérdés, hogy a számítási felhők korában szükség lehet-e adatok tárolóinak fizikai mozgatására a napi feladatok ellátásakor. - A felhő bizonyos iparágakban és bizonyos körülmények fennállása esetén kiváló megoldás, viszont vannak olyan feladatok, amelyeket csak hordozható és rendkívül biztonságos tárolókkal lehet teljesíteni - mondja Amparo. Példaként említi a bűnüldözés területét, ahol a lehető legnagyobb biztonság érdekében nem ajánlatos a bűnügyekkel kapcsolatos rendkívül érzékeny információkat továbbítani a digitális adatátviteli hálózatokon, ezért itt a hardveres titkosítású adathordozók nyújtják az igazi megoldást.           

- A felhő és a titkosított hordozható adattárolók kiegészítik egymást - állítja Ryan Amparo, aki szerint még hosszú ideig szükség lesz a Kingston megoldására, amit az is igazol, hogy az utóbbi években növekedik a piaci kereslet e termékcsaládra. Az viszont kérdés, vajon milyen alakot öltenek ezek a meghajtók a jövőben, és milyen csatlakozóval rendelkeznek majd. Nem kizárt, hogy az USB-c csatlakozó terjedését követve a flashmemóriákon is megjelenik majd e csatoló.

KINGSTON-TÉNYEK           

  • Egyes becslések szerint a magáncégként működő, kaliforniai központú Kingston Technology éves árbevétele meghaladja a 10 milliárd dollárt, alkalmazottainak száma 2016-os adat szerint több mint 3000.    
  • A cég DRAM, flash és beágyazott memóriamegoldásokat, továbbá HyperX márkanévvel fejhallgatókat, SSD-meghajtókat és billentyűzeteket fejleszt, gyárt, értékesít és támogat.    
  • A céget a Kínában született John Tu és a tajvani származású David Sun 1987-ben Kaliforniában alapította; ma már mindketten tagjai a dollármilliárdosok klubjának.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.