Hirdetés
. Hirdetés

Pénzügyi tranzakciók érintés nélkül

|

Év végére már mintegy 10000 POS terminálnál lehet majd PayPass kártyával fizetni. Az egyik kulcs a megfelelő kommunikációs háttér. Az ACE Telecom négy hazai fesztiválon több mint 1500 végpontot kapcsolt össze.

Hirdetés

Jelenleg 250 ezer olyan OTP bankkártya van forgalomban, amely érintésnélküli funkciókkal rendelkezik (PayPass). Az OTP Bank tervei szerint 2013 végén már több mint egymillió PayPass kártyát lehet a kis összegű vásárlásoknál használni. A pénzintézet ügyfelei ma 6000, 2012 végén mintegy 10 ezer POS terminálnál fizethetnek érintésnélküli kártyáikkal; 2013-tól az OTP Bank minden új POS terminálja fogadja majd a PayPass kártyákat. Szintén a jövő évi tervek között szerepel, hogy különféle automatáknál is lehet majd érintésnélküli kártyával fizetni – tájékoztatott Benyó Péter,az OTP Bank termékfejlesztési vezetője.

Az érintésnélküli kártyákkal történő gyors, készpénzmentes fizetés terjedésének feltétele, hogy minél több kereskedővel szülessen megállapodás, továbbá, hogy a háttérben megfelelő kommunikációs hálózat álljon rendelkezésre. Ez utóbbi azért kritikus pont, mivel a jelenleg működő terminálok jellemzően analóg telefonvonalat, ISDN-t vagy mobilhálózatot (GPRS) használnak, így előfordulhat, hogy a kapcsolatfelépítésre a kívánatosnál többet kell várni.

Az ACE Telecom véleménye szerint a problémára az IP alapú kommunikáció jelenti a megoldást. Így tömegesen üzemeltethetők terminálok a hálózatban (LAN), a nagyobb sávszélesség révén lerövidülnek a tranzakciós idők, továbbá megvalósítható a publikus internetet elkerülő adatkapcsolat.

És mindez hogy néz ki a gyakorlatban? Az ACE Telecom szakemberei összesen több mint 1500 végpontot építettek ki négy hazai fesztiválon. Minden értékesítési pontot többszörösen tartalékolt, vezetékes hálózat ért el. A tranzakciókat bonyolító OTP Bank központjába, valamint a fesztiválkártyás tranzakciókat kezelő kártyatulajdonos központjába a publikus internetet nem érintő, biztonságos, saját bérelt vonali hálózaton jutottak el az adatok. „Csak a Sziget Fesztiválon 850 terminál üzemelt egymással párhuzamosan, problémamentesen és gyors fizetést garantálva” – fogalmazott Farmosi Attila, az ACE Telecom ügyvezetője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.