Hirdetés
. Hirdetés

Rejtélyes üzenet egy szovjet palackban

|

IT-biztonsági kutatók elemzik a titokzatos levelet.

Hirdetés

Érdekes leletre bukkantak építőmunkások egy korábbi katonai bázison, az orosz Kalinyingrádi régióban. Az ismeretlen nyelven írt levél egy üvegbe volt zárva és az első feltételezések szerint szovjet tisztek által lett titkosítva.

Hirdetés

Az építkezésen dolgozók először csak érdekességként tekintettek a régi, a szovjet időkből származó üvegre, de mikor látták, hogy viasszal van lezárva és van is benne valami feltámadt a kíváncsiságuk. A meglepetés akkor jött mikor a latin betűs szöveget megvizsgáló nyelvészek közölték, egyetlen ismert nyelvre sem hasonlít az üzenet.

 

„Megpróbáljuk megtalálni a kulcsot a kódfejtéshez, de nem tudjuk mennyi időbe fog kerülni, és az sem biztos, hogy képesek leszünk megfejelni” – mondta Sergey Aleshnikov a közeli Immanuel Kant egyetem IT-biztonsági szekértője, akinek csapata megkezdte a szöveg digitalizálását.

Bár tényleg nagyon hasonlít a Vörös Hadsereg rejtjelezésére az sem kizárt, hogy az egész csak egy vicc, vagy gyerekek titkos nyelven írt üzenetére bukkantak. Mindenesetre a szöveget több médium is leközli majd, hátha valaki felismeri a titkosítást.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.